Anna Atkins cianotípiái

Anna Atkins (1799. március 16. – 1871. június 9.) botanikus és fényképész – bizonyos források szerint – az első nő volt aki fényképet készített, de szinte minden bizonnyal az első ember volt aki fényképekkel illusztrált könyvet adott ki.

Anna Atkins (1799. március 16. – 1871. június 9.) botanikus és fényképész – bizonyos források szerint – az első nő volt aki fényképet készített, de szinte minden bizonnyal ő volt az első ember volt aki fényképekkel illusztrált könyvet adott ki.

Anna Atkins férje barátjától William Henry Fox Talbottól tanult fényképezni, ami jó iskola lehetett, mert emberünk nevéhez fűződik a kalotípia és a sópapír feltalálása, szóval értett hozzá. Az elsőségről szóló vita tárgyát épp az képezi, hogy Talbotné szintén fotózott, de mivel fénykép egyik hölgytől sem maradt fent, nem lehet eldönteni, melyik is készített előbb igazi fotót, fényképezőgép segítségével.

Sir John Frederick William Herschel – a család másik barátja – dolgozta ki a cianotípia néven elhíresült eljárást, amelyet aztán Atkins a British Algae: Cyanotype Impressions című művében alkalmazott. Ezek valójában fotogramok, ami azt jelenti, hogy a tárgyat közvetlenül a fényérzékeny anyagra helyezte és úgy világította meg.