Az élesítésről haladóknak – Lightroom egypercesek

Ez a bejegyzés azoknak íródik akik tudják, hogy mi az az életlen maszk és nem hőkölnek hátra akkor sem, ha azt hallják, hogy élesítés LAB színmódban. Azoknak szól akik többféle adathordozón és méretben szeretnék a képeiket viszontlátni – lehetőleg – ugyanolyan élesen.

Nos a probléma abból adódik, hogy az élesség szempontjából nem mindegy, hogy a kész képet képernyőn nézed 900×600 pixeles méretben, vagy 30x20cm-es méretben kinyomtatva fényes fotópapírra. Márpedig, ha szemre (100%-os) méretben a képernyőn élesítesz, akkor látványra mást fogsz kapni mindkét esetben. A megoldást a következő három lépéses élesítési munkafolyamat nyújtja a kérdésre:

Capture sharpening – Creative sharpening – Output sharpening

Lássuk, melyik mit is jelent valójában.

Felvételezéskori Élesítés (Capture sharpening)

Ebben a lépésben úgy kell élesítenünk a képet, hogy lehetőleg sehol se legyen túlélesítve. Gyakorlatilag minden fotó élesítésre szorul. Ezért van az, hogy a Lightroomban minden RAW kép esetén egy kis alap élesítés be van állítva. Ezeket a csúszkákat tehát addig tologassuk amíg a kép mindenhol megfelelően éles nem lesz.

Ha JPG-ben fotózunk ezt a lépést a fényképezőgép grafikai processzora elvégzi helyettünk.

Kreatív élesítés (Creative sharpening)

Ebben a lépésben külön – a kép többi részétől függetlenül – élesíthetünk képrészleteket. Portrék esetén a szemek és az ajkak szoktak lenni ezek a külön élesítendő részek. Ha Lightroomot használunk a retus ecset (Adjustment Brush) segítségével végezhetjük el a kreatív élesítést.

Kimeneti élesítés (Output sharpening)

A kimeneti élesítéshez két paramétert kell ismernünk. Az első a hordozó média a második a kép mérete. Ezek ismeretében meghatározható, hogy mekkora plusz élesítésre van szüksége a képnek ahhoz, hogy ugyanolyan élesnek tűnjön, mint a képernyőn 100%-os méretben. Ha ezt mi szeretnénk csinálni, akkor szükségünk volna egy nagy táblázatra amiben le vannak írva az utólagos élesítési értékek különböző pixelméretű képekre, amiket képernyőn szeretnénk viszontlátni és különböző méretű nyomtatott képek esetén fényes és matt papírra is. Aztán mielőtt mondjuk nyomtatnánk egy képet 30x40cm-es matt papírra, megkeressük és alkalmazzuk is a táblázatban találat élesítési értékeket, majd kinyomtatjuk a képet.

Szerencsére ezt megteszi helyettünk a Lightroom. Mind az export (képernyőre) mind a Print modulban (nyomtatóra) megtaláljuk az Output Sharpening lehetőségét. Vagyis a Lightroom kikeresi a táblázatból és alkalmazza is a megfelelő élesítést anélkül, hogy az eredeti képen változtatnánk valamit.