Darktable

A versenyzők közül kezelőfelületben és gondolkodásmódban és funkcióiban is a Darktable hasonlít legjobban a Lightroomra. Valószínűleg a névválasztás sem véletlen, a Lightroom a darkroomnak (sötétkamra) mig a Darktable a lighttable (világítóasztal) az ellentéte. A Darktable – a Lightroomhoz hasonlóan – nem roncsoló szerkesztést alkalmaz, vagyis bármit is csinálunk a programban az eredeti nyersanyagot nem változtatja meg.

darktable_lighttable

A kezelőfelület felépítése nagyon hasonló a Lightrooméhoz, középen a kép, körben pedig a kezelőfelület többi eleme. Még a modul választó csík is megvan a felső sorban.

A lighttable modul felel meg a Lightroom Library moduljának, itt importálhatjuk a fotóinkat, nézhetjük meg és állíthatjuk be a metaadataikat.

A darkroom modulban dolgozhatjuk ki fotóinkat és a Lightroomhoz hasonlóan készíthetünk diaporámát és ki is nyomtathatjuk a fotót. A program biztosítja a képkidolgozáshoz szükséges összes funkciót a fehéregyensúly beállításától (amiben csak numerikusan állíthatók az értékek, nem tudunk a kép fehér részére bökni lásd: megjegyzés) kezdve, az expozíció és tónus beállításokon (árnyékok és csúcsfények beállítása, többféle görbe, helyi kontraszt, színegyensúly beállítások) keresztül az érdekes effektekig (filmzaj és highpass szűrő).

A helyi változtatásokhoz maszkokat kell létrehoznunk, amelyek vektorosak, de működésük nagyon hasonló ahhoz, ahogy a Photoshopban vagy GIMP-ben egy maszkolt réteg viselkedne.

A kezelőfelület érdekessége, hogy a képkidolgozásnál minden panel ki és bekapcsolható és az első fülön található az összes aktuálisan bekapcsolt doboz, így gyorsan át tudjuk tekinteni, hogy mi is alakítja ki az aktuális képet. A második fülön pedig a kedvenc paneleinket gyűjthetjük össze. Érdemes tudni azt is, hogy a more modules alatt jó pár olyan modul is van ami alapértelmezésben nem jelenik meg a füleken, viszont itt az összes panel ki és bekapcsolható.

A legtöbb beállítópanelhez egyébként külön menthetünk preseteket, hogy a beállításokat később egy kattintással elővehessük.

darktable_darkroom

Ami tetszett:

  • Lefedi a teljes munkafolyamatot
  • Lightroomból ismerős, de annál jobban testre szabható kezelőfelület
  • ISO beállítást figyelembe vevő zajcsökkentés
  • Automatikus torzítás korrekció

Ami nem tetszett:

  • Az eszközök közül sok kezelése – finoman szólva – nem egyértelmű
  • Nehézkes a maszkok kezelése

Összegzés: A program funkcióiban nemcsak kielégíti a minimális elvárásainkat, de bizonyos értelemben még meg is haladja azokat, azonban a kezelhetősége hagy kívánnivalót maga után. Sajnos igazat kell adnom zruby-nak aki egy korábbi kommentben úgy fogalmazott:

Az egyetlen (használható) opensource alternatíva a Darktable – amit meg matematikusok fejlesztenek szabadidejükben – ezért nem áll kézre a használata senkinek :D (legalábbis elsőre biztosan nem. Na meg másodikra sem ;)

 

 

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

2 hozzászólás

  1. Fehéregyensúlynál van lehetőség „spot”-ra, ami alapesetben az egész képre állít automatikus értéket. Ezt jelöli is egy keret, a bal egérgombot lenyomva tartva változtatható, tetszőleges terület jelölhető ki.

Comments are closed.