Enfuse – HDR kép készítése másképp

Valójában már a címben hazudtam, de a fotonlog is bulvárosodik és gondoltam ilyen címmel biztos elolvassátok a bejegyzést. Igazából az egész bejegyzésben még egyszer fog a HDR kifejezés szóba kerülni, valójában arról van szó, hogy létezik egy program, amelynek segítségével elkerülhetjük az expozició sorozat HDR képpé, majd a HDR kép tónustérkép segítségével ismét alacsony dinamikájú (mondjuk JPG) képpé konvertálását és egy lépésben készíthetünk az expozíció sorozatból olyan képet, ami kellően részletgazdag mind az árnyékok, mind a csúcsfények viszonylatában.

Az enfuse nevű program éppen erre való, csak sokaknak kissé fapados lehet, mivel parancssoros felületű, vagyis használatához el kell engedni az egeret és gépelni kell kezdeni. Valójában ez sem túl nagy probléma, de most mutatok egy egyszerű módszert ilyen kép előállítására. Nem kell hozzá más, csak a méltán népszerű Hugin nevű panorámakép készítő szoftver. (Aki nagyon vadulni akar készíthet a panoráma kép minden eleméből expozíció sorozatot, a Hugin képes ezeket a képeket is összeilleszteni és akár valódi HDR (exr) képként elmenteni az összeillesztett panorámaképet, vagy az enfuse segítségével egy részletgazdagabb JPG kép készítésére is.)

A hugin segítségével a következőképp tehetjük meg ezt. Betötjük a képet, elhelyezzük rajta a kontroll pontokat és a Sticher fülön bekattintjuk a Blended Panorama (enfuse) jelölőnégyzetet.

Az eredmény egy ilyen kép lesz:

Összevetés képpen a jól exponált kép az expozíció sorozatból ilyen:

A jól exponált kép némiképp kontrasztosabb, de az épület világos oldalán és az árnyékban lévő ablakokon lényegesen több részlet vehető ki az enfuse segítségével készített képen. Valamit valamiért :-)

Aki többet szeretne tudni:
Panoráma kép készítése huginnal – Tutorial
HDRI – Nagy dinamika tartományú képek készítése
qtpfsgui – ingyenes HDR készítő alkalmazás
A mai ájánlat: Réka képei

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1352

3 hozzászólás

  1. Hát nem tudom. Nem túl meggyőző a dolog, lehet a próbakép nem az igazi erre a célra. Nekem a helyesen exponált tűnik jobbnak, szembarátabbnak (hülye szó :)) de lehet ez is ízlés kérdése.
    ki fogom próbálni, mert van benne fantázia.

  2. Igen, sajna ez a kép volt kéznél, a dolog előnye inkább egy beltéri fotónál jön ki, ahol az ablak beég, a sarokban a fotel meg bebukik.

  3. Erik Reinhard megjegyzései a HDR-rel kapcsolatban
    Ha esetleg nincs miről írni…
    Esetleg a digitális fotók “lelkivilága” is érdekes téma: a demozaik algoritmusoktól az egyes csúszkák leírásáig.

Comments are closed.