Filmes dolgok

Azok, akik követik a blogot, azoknak nem újdonság, hogy mostanában elég sok analóg és viszonylag kevés digitális fotózással kapcsolatos dolog jelenik meg itt. Nos most is egy sor az analóg technikában felhasználható dolgot fogok megosztani veletek. (Aki nem tudná, annak mondom, hogy a negatív eljárás, amit Talbot dolgozott ki, 175 éves múltra tekint vissza. Persze azóta sokat fejlődött, de nekem még a mai napig is sikerül technikailag olyan eredményeket elérnem vele, amire egyik feltaláló se lenne büszke:-)

No akkor, először is jöjjön egy weboldal, ahol megnézhetitek, hogy adott filmtípust, melyik hívóval mennyi ideig kell kidolgozni. Ez nagyon hasznos, főleg ha be is tartod az időket és a hőfokot. Persze, ha nem, akkor is jó kiindulópontnak és lehet kísérletezni, hogy milyen lesz alul, vagy túlhívva az adott film. (Tipp: ilyen dög melegben jól jöhet egy zacskó jég a vegyszerek hűtéséhez. Olyan zacskót válasz amiben bent marad az elolvadt víz, így nem hígítod a vegyszereket és tudod közben mérni a hőfokot.)

A következő érdekesség – bár ez inkább a „mennyi ideje van egyeseknek” kategória indulója a laptopography. Elve rendkívül egyszerű a fotópapíron a képet a laptop képernyőjének fénye rajzolja, mintha digitális kontaktmásolatot csinálnál. Az exponálás menete a következő:

#!/bin/sh
vbetool dpms on ; sleep 2.0; sudo vbetool dpms off

És végül jöjjön egy oldal, a Feeling Negative, ahol azt is megmutatják, hogy lehet otthon színes filmet kidolgozni, amiről ugye azt gondoltuk, hogy csak a fotólaborban, pöpec gépekkel lehetséges megfelelő minőségben.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381