Fotók importálása Lightroomból Darktable-be

Előre bocsátom, hogy nem fog menni. Minden. De legalább a fényképeinket egy helyen tudjuk majd keresni.

Ehhez először is el kell mentenünk a Lightroomban az összes fotó metaadatát xmp formátumban a fájl mellé. Jelöld ki az összes importálni kívánt fotót a Lightroomban és üsd le a CTRL + S billentyűkombinációt. Itt most lesz egy kávé, vagy sok kép esetén egy hosszabb szüneted, elképzelhető, hogy akár egy éjszaka is rámegy, míg az összes kép metaadatát kiírja a Lightroom lemezre.

Ezek után nyisd meg a Darktable-t és kapcsold ki a metaadatok alkalmazása jelölőnégyzetet, majd kattints a hozzáadás az adatbá… feliratú gombra. Így a Darktable meg fogja tartani, a régen, a Lightroomban kialakított fájlstruktúrát és átveszi a metaadatokat az xmp fájlokból.

Meglesz tehát a könyvtárrendszered, a címkék, a színezés és az osztályzatok, ha használtál ilyet. Ezek alapján már kereshetsz is a képek között.

szűrés kék színcímkére

A kidolgozással az alap probléma az, hogy fényképek kidolgozását mindkét program más módszerrel (algoritmusokkal) kezeli ezért ezek nem kompatibilisek. Néhány dolgot azonban képes a Darktable átvenni (zárójelben a modul neve):

Kidolgozott fotó Lightroomban
Ugyanaz Darktable-ben

Sajnos, ahogy a mellékelt ábrán is látható, lesz vele dolgunk, de talán jobb mint a semmi. És ha minden kötél szakad, a Lightroomban bármikor kiexportálhatod a kész fotót.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1359