Fotós munkafolyamat szabad szoftverekkel

Pár éve még csak álom volt, de lassan eljön az idő amikor egy fotós már nem csak Mac vagy ne adj isten Windows környezetben tud dolgozni, hanem akár Linux operációs rendszer alatt is. Ebben a kis bevezetőben összegyűjtöttem, hogy milyen szabad szoftverek állnak rendelkezésre a munkához, a sorozat többi részében pedig egyesével megvizsgáljuk a programokat és végül kialakítunk egy munkafolyamatot.

Lássuk, hogy milyen minimális kritériumoknak kell megfeleljen a folyamatunk:

 • Színkezelt munkafolyamatra van szükségünk a fényképezőgépről való letöltéstől a nyomtatásig,
 • a fényképeket le lehessen tölteni a fényképezőgépről és rendszerezve eltenni a merevlemezen,
 • ki lehessen választani a jó fotókat amivel dolgozni szeretnék
 • fotóinkat metaadatokkal lehessen ellátni, hogy később könnyen meg tudjuk találni,
 • lehetséges legyen a keresés a fényképek között,
 • ki lehessen dolgozni mind RAW mind JPG fotókat
  • fehéregyensúly
  • expozíció beállítások
  • fekete fehér mód
  • élesítés zajszűrés
  • optikai korrekciók
  • kitakarás, utánvilágítás lehetősége
  • kisebb hibák, szöszök pattanások eltávolítása
 • lehetőség legyen több fotó ugyanolyan kidolgozására

Ha ezek megvannak, akkor persze még egy sor dolog jól jöhet, de ezek nélkül nem tudunk professzionális munkát végezni. Nem várom el, hogy ezek egyetlen programban manifesztálódjanak, de minél kevesebb szereplővel lehet megoldani a dolgot annál jobb. Lássuk a jelölteket a képkidolgozás kategóriában!

Darktable

Nagy csodák nincsenek, de a felhasználói felület Lightroomhoz való hasonlósága nagyon is feltűnő. Sajnos ez a hasonlóság a működésben már nem látszik, teljesen más elvek szerint kell vele dolgozni mint a Lightroommal.

Screenshot from 2016-01-05 11-48-35

RawTherapee

Magyar fejlesztésű RAW kidolgozó program. Nincs importálási és lehetőség, csak a fájlrendszerből képes beolvasni képeket.

Screenshot from 2016-01-05 12-00-22

Krita

Nagyon ígéretes 32 bites színmélységgel dolgozó pixelgrafikus rajzprogram. Bár eredetileg digitális festőprogramnak tervezték A GIMP+UFRAW pároshoz hasonlóan képes RAW fájlokat beolvasni és egy sor fotóretusálási műveletet is elvégezni. Megtalálható benne a G’MIC beépülő modul csomag, amiben egy csomó eszközt találhatsz a fényképek kidolgozásához.

Screenshot from 2016-01-05 12-38-15

GIMP+UFRAW

Erről a párosról meglehetősen részletesen írtam a GIMP könyvben, úgyhogy ott el is olvashatjátok.

Ismertek még komolyabb RAW kidolgozásra is alkalmas szabad szoftvert?

 

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

7 hozzászólás

 1. A free foto editáló programokhoz szolnék hozzá.
  Nagyon szép felületű és jó fotó editáló free program a FOTOR !!
  Érdekes és free a PIXLR !
  Nagyon jó a honlapod na meg a könyveid, köszönjük !!!

  Imre

 2. […] Fotós munkafolyamat szabad szoftverekkel […]

 3. 2005 óta fotózom komolyabban, és a fotóim kidolgozásához azóta is kizárólag Linux-on futó szoftvereket használok, mint: GIMP, Hugin, RapidPhotoDownloader, Darktable, Aftershot Pro – (Ez utóbbi nem ingyenes, nem is open source)

  Ettől függetlenül úgy látom túl nagy elvárás, hogy egy komoly fotós szoftver ingyen is legyen, opensuorce is legyen, és Linuxon is fusson…

  A paranoid énem pedig azt mondja/látja, hogy valójában senkinek nem érdeke hogy ilyen létezzen egyátalán. A Corel is megvette a Bibble Pro-t, azt átnevezte Aftershot Pro-ra – na onnatól elindult a lejtőn: egyre csak bugosabb lesz, ellehetetlenítette a 3rd party pluginok fejlesztését, és kettévált a linux/windows verzió is. Egyszer csak majd aszongyák a Linuxos nem éri meg fenntartni, aztán kidobják a kukába.
  Számomra úgy tűnik direkt döntik be az egyetlen értelmes Linuxon is futó fotókidolgozó szoftvert.

  Az egyetlen (használható) opensource alternatíva a Darktable – amit meg matematikusok fejlesztenek szabadidejükben – ezért nem áll kézre a használata senkinek :D (legalábbis elsőre biztosan nem. Na meg másodikra sem ;)

  rawtherapee és az egyéb dcraw alapú pluginek pedig egészen más kategória, labdába sem rúgnak, ha fotós szemmel nézzük őket…

  • Ez meglehetősen jó kis összefoglaló volt, de azért a helyzet talán nem ennyire sötét.

 4. […] körbe szeretnél nézni alternatív megoldások után, nézd meg mit lehet megoldani szabad szoftverekkel vagy a Capture One […]

Comments are closed.