Gimp FX Foundry – Szűrők GIMP-hez

A GIMP FX Foundry csapata összegyűjtötte egy csokorba az általuk hasznosnak itélt szabad szoftverként terjesztett szűrőket. A következőkben a fotók feldolgozásához ajánlott szkriptekről kapott első benyomásaimat olvashatjátok röviden.

Először is a csomag rengeteg szkriptet tartalmaz, ezeknek egy kicsiny hányada az amit a fotók feldolgozásánál használhatunk. Ezek az FX-Foundry > Photo menüben találhatók meg. Sok elég egyszerű és jópár minősége nem éri el a szintet, kézzel pár kattintás segítségével jobbat készíthetünk. (Vess egy pillantást a Silicosaur PhotoFX-re és látni fogod, hogy nagyon egyszerű módon is szép hatásokat lehet elérni. Személyes és nem elfogulatlan véleményem szerint a Silicosaur PhotoFX Cross Processing hatása sokkal szebb mint amit az FX Foundryhoz adnak.) Van azonban pár érdekes hatás, amit érdemes kipróbálni. Ilyen példának okáért a Lomo és a Roy Lichtenstein szűrő is.

LOMO szűrő

Roy Lichtenstein

A másik csoport az élesítési eljárásoké, melyek meglepően jól működő algoritmusokat tartalmaznak, ezeket érdemes használni, kipróbálni. Itt a High Pass szűrő hatását láthatjátok a La Sagrada Familia egy darabjára.

Eredeti

High Pass filterrel élesített

Összefoglava: nem rossz így egyben megkapni ezt a csomó szkriptet, mert van köztük egy jópár használható amiről egyébként nem szereznél tudomást. Hocsinak kifejezetten ajánlom, de mindenki jót játszhat velük.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351

3 hozzászólás

  1. Nekem sajnos legalább az egyharmadától szétfagy a Gimpem… Persze néha anélkül is, de egyébként valóban jók!

  2. Én az alap gimpet használom, mert nekem matematikai hatások megvizsgálására kell. Erre tényleg sokkal job mint a photoshop. De már nagyon hatékony tud lenni photoshopos munkákra is. Nagyon jó szoftver.

Comments are closed.