GPS koordinálák hozzárendelése fényképekhez – Lightroom egypercesek

Voltál már úgy, hogy asszonnyal vitatkoztál, melyik városban vagy hegyen készült az adott fotó? A mai egypercesben – ami lehet, hogy akár három is lesz – megmutatom, hogyan lehet egy digitális fényképezőgéppel készült fotókhoz később egyszerűen GPS koordinátákat rendelni és ezáltal elhelyezni a térképen.

0. lépés

Mindenekelőtt szükséged lesz egy GPS trackerre, ami rögzíti merre jártál, hogy aztán a hely koordinátákat a fotók készítésének ide alapján össze lehessen rendelni. Én a GPSLogger nevűt használom, de bármilyen jó ami képes GPX fájlt menteni. A GPS Logger ügyes szolgáltatása, hogy képes többféle fájlmegosztó felhőszolgáltatásra feltölteni a fájlt, így nem kell bénázni a telefonnal a nyomkövető fájl azonnal megjelenik a Google drive vagy Dropbox mappádban.

1. lépés

Importáld be a fényképeket a Lightroomba, jelöld ki az összeset és kattints a Map modulra. Kattints a térkép alatt a hullámos vonalra és válaszd a Load Tracklog menüpontot.

1006

2. lépés

Ha minden jól megy a túrád megjelenik kék csíkként a térképen. Most kattints újra a hullámvonalra és válaszd az Auto Tag Selected Photos menüpontot.

1007

3. lépés

Most már használhatod a térkép alapú keresést ezeknél az új felvételeknél is. Egyszerűen csak kattints a megfelelő helyen található kis számon és nézd meg a fotókat bélyegkép méretben.

1008

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381