Három + egy [láthatatlan] kiállítás

A közelmúltban több olyan kiállításon is voltunk, amit különböző okokból valószínűleg nem fogsz megnézni, de mindenképp érdemesnek tarom megemlékezni róla. (Hátha).

Maximilian Prüfer: A munka gyümölcse

Több másik kiállítás miatt kirándultunk Bécsbe, ez csak szembe jött. A bécsi Weltmuseum egyik időszaki kiállítása az osztrák konceptuális művész (olyan ember aki fura módon próbálja kifejteni a gondolatait a világról) Maximilan Prüfer kiállítása a fajok kipusztulására, a biodiverzitás súlyos problémáira hívja fel a figyelmet.

Ez így kissé nagyképűen hangzik, szóval inkább elmondom mi van: Kínában olyan szinten kipusztultak a vadméhek, hogy a gyümölcsösöket emberek porozzák be és a maradék virágporból műmézet készítenek. A kiállításon látható fotók nem arany-kloriddal, hanem mézzel vannak színezve és megnézheted azokat a készségeket is amikkel az emberek létráról-létrára-virágról-virágra szállnak. És, hogy ne legyints csak egyszerűen rá, közlöm, hogy Európában is olyan erősen csökken a méhpopuláció száma, hogy lassan ránk is ez vár.

Keleti Éva – Amit még nem láttatok

És azért nem fogjátok, mert 2023 augusztus 20.-ig van nyitva. Érdekes kordokumentumok és színházi fotók keverékéből áll a kiállítás. Szépen megfogalmazott a mi korosztályunk számára jelentéstartalommal bíró fotók, de a legizgalmasabb az volt, hogy mit lát egy tízéves ebből:

De hogy tudott ilyen jó minőségű képeket készíteni? Olyan mintha telefonnal csinálta volna és rátette volna Snapseedben a szemcsézettség effektet.

Mondtuk neki, hogy azért mi sem kőbaltával ettük kölyök korunkban a szusit és hogy azok a filmek amik 40 éve lejártak és Kriszta most küzd velük, hogy legyen már kép legalább, na azok ilyet tudtak új korukban. Meglepődött :)

Vachter János – Time Out

Janó barátom kiállítását azért nem fogjátok megnézni, mert nincs nyitva. Vagyis, lesznek tárlatvezetések és finissztázs (nem tudom, hogy jól írtam-e – a megnyitó ellentéte: a záróbuli) és akkor be lehet jutni.

Érdemes megnézni, ha szeretnél inspirációt, mert 10 év – főleg – hibaista képei vannak összegyűjtve, szóval ha darabra nem is túl sok, de elég sokféle és nagyon érdekes fotót, fotósorozatot láthatsz itt.

Heidi Horten Collection – Picasso, Chagall, Klein and their times

A Heidi Horten magángyűjtemény kiállítóterme az Albertinával szemben található és bár nem fotó, de mégis vizuális művészet, plusz nagyon tetszett, úgyhogy beleteszem nektek ide +1 tippnek. Három emelet, szépen válogatott festmények. Szintén Bécs.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381