Havas fotók készítése

Két apró tippet szeretnék megosztani veletek, ami Mátrában töltött hétvége alatt jutott eszembe, ahol az első hóban kirándultunk. Jön a tél és nem árt észben tartani, hogy mi kell egy jó havas vagy jeges kép készítéséhez.


1. tipp: túlexponálás

A hó becsapja a gép fénymérőjét, ami úgy működik, hogy kiértékeli a képet vagy annak részletét és beállítja az átlagos fedettségét közép szürkére. Ebből egyből gondolható, hogy egy átlagosan majdnem fehér (havas) képnél ez a módszer alulexponált képeket fog eredményezni. Ezt a legegyszerűbb 1-2Fé expozíciókompenzációval korrigálni. Az, hogy az egyes felvételek pontosan mennyit is igényelnek eldöntheted a hisztogram alapján.

2. tipp: fotózz RAW-ban 

Ezzel egyrészt könnyebben állíthatod be az esetleg elrontott expozíciót, másrészt jóval kevesebb minőségromlással fog járni a későbbi fehéregyensúly beállítás. A havas téli képeken általában nem tökéletes ugyanis az automatikus fehéregyensúly állítás és kissé – egyes esetekben nagyon – kékesek lesznek a képek.

A gép által mért fehéregyensúly

A korrigált fehéregyensúly

(Azok, akik nagyon komolyan veszik magukat, természetesen használhatnak a helyszínen szürke kártyát vagy színhőmérséklet mérőt és akkor mehet a kép JPG-be is :-)