HDRI – Nagy dinamika tartományú képek készítése

Mi az a HDRI

A digitális fényképezőgépek viszonylag kis dinamika tartománnyal dolgoznak, vagyis a fehér és fekete közötti tónus tartomány viszonylag kevés lépésből áll. A számítógépes grafikában és fotográfiában nagy dinamika tartományú képeknek nevezik azokat, melyekben ez a tónus tartomány jóval nagyobb, vagyis a sötét és világos részek is megfelelően részletgazdagok.

HDRI készítése expozíció sorozat segítségével

A módszer az, hogy több képet készítünk és ezekből számoljuk a végeredményt. Vegyünk egy állványt és szereljük rá a kamerát. Állítsuk manuális módba (8-as rekeszre) és mérjünk fényt a legvilágosabb és legsötétebb részre szelektív vagy részleges fénymérési módban. Készítsünk felvételeket a két záridő érték között 2EV-n ként. Nappali felvételek esetén a legtöbb esetben 3 felvétel elegendő. Az utolsó lépésként valamilyen szoftver segítségével állítsuk össze a képet. Használhatjuk hozzá a kifejezetten erre a célra készített FDRTools nevű programot.

Ezek a programok általában kezelik azokat a pici elmozdulásokat is amelyek az egymást követő expozíciókból származnak.

Tónus térkép

Ez a kép azonban – legyen 16 vagy 32 bites – nem jeleníthető meg a monitorunkon, mivel az színenként maximum 256 szint megjelenítésére képes. Épp ezért az átlagember által látott HDR képek (ezek valójában 8 bit színmélységű képek) egyik előállítási módja az úgy nevezett tónus térkép, melynek lényege, hogy egy HDR képből interpoláció segítségével állít elő olyan képet, amely megjeleníthető 8 bites megjelenítőn, vagyis monitoron vagy nyomtatón.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351