Hogyan készítsünk fotós naplót?

A fotós naplója (régebben általában kockás füzet) arra van, hogy rögzítse az utókor – de inkább a saját magunk számára – azokat a dolgokat amiket a fotózással kapcsolatban fontosnak vagy érdekesnek tartunk. Ide értem a mások által készített inspiráló fényképfelvételeket. Ha egy pózt megmutatunk a modellnek sokkal gyorsabban célt érünk, mintha megpróbálnánk elmagyarázni.

Ugyancsak fontos elraktározni a saját magunk által készített képek adatait, hogy később meg tudjuk ismételni azokat. Ez persze leginkább akkor fontos, ha üzletről van szó, de hobbifotósok is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy reprodukálni szeretnének egy képet, más modellel, vagy tárggyal.

Manapság az ember leginkább az interneten keres és talál inspiráló képeket amit a kockás füzetes megoldáshoz ki kell nyomtatni, kivágni, beragasztani és keresni sem lehet benne. Egyszóval tehát, szükségünk van valamire, ami képes képeket és szövegeket tárolni és lehetőség szerint mindenhova el tudjuk vinni magunkkal. Egy ideig próbálkoztam a Tumblr nevű mikroblog szolgáltatással, mert elég sok előnye van. Mivel böngészőből elérhető, bárhonnan hozzáférhetek, tagokkal különféle kategóriákba sorolhatók a bejegyzések, de mindig volt valami kicsi bajom vele.

Aztán jött az Evernote, ami egy ingyenesen is használható (max 40MB/hó) Internetes szolgáltatás és asztali alkalmazás keveréke. Elérhető Mac OS X és Windows verzióban és a legtöbb okostelefon platformra is. Mivel az internetet csak szinkronizálásra használja, a jegyzeteink helyben tárolódnak, így ha a szolgáltatás esetleg el is tűnik a süllyesztőben, adataink megmaradnak a gépünkön.

Az Isten is arra teremtette, hogy fotós naplót készítsen vele az ember. Egy mozdulattal lehet az Interneten talált képet berakni egy jegyzetbe, még a rohadt Flashben készült oldalkról is, mert kijelölhetünk egy képernyő területet is és az arról készült képernyő egyből fotó bekerül a jegyzetbe.

Ez a napló persze csak akkor ér valamit, ha az ember nem csak tesz bele, de időről időre átlapozza, megnézegeti, ötleteket merít belőle. És ezért nagyon fontos, hogy okosan kiválasszuk azokat a címkéket, amiket használni fogunk a képek és egyéb feljegyzések kategorizálására, ugyanis a képeink között nem fogunk tudni más módszerrel keresni. Az Evernote ablakának bal oldalán látható sávon a cimkékre kattintva azonnal a jegyzeteink egy részhalmazára szűrhetünk, így nem kell végignéznünk az összes képet, ha keresünk valamit.

Én általában valami miatt szoktam elrakni egy képet (mondjuk egy projekthez), ezért általában abba a kategóriába sorolom, ami miatt érdekes. Ha projekthez rakom el inspirációként, akkor a projekt nevét kapja címkeként, ha mondjuk a vágás jó, akkor megy a KOMPOZÍCIÓ cimke alá, ha kép maga nem is túl jó de a lány ügyesen van vakolva akkor a SMINK taget kapja és így tovább. Érdeklődési körtől függően megúszható a dolog 20-30 címkével.

Végezetül közölnöm kell, hogy most boldog vagyok, mert lassan kiváltom a kockás füzetem, ami a Tumblr mellett még megvolt :-)

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

6 hozzászólás

  1. kifejtenéd, hogy miként tudom egy mozdulattal jegyzetbe tenni az interneten talált képet? Hiába kattintok a képre a neten jobb egérgombbal, nekem nem kínálja fel a lehetőséget, hogy betegye a képet evernote-ba. :(
    Köszi előre is! Noémi

Comments are closed.