Infravörös fényképek készítése

Richie érdeklődött nálam (látjátok érdemes kérdéseket feltenni a kapcsolat oldalon, mert van úgy, hogy válaszolok rá), hogy mi a helyzet az infravörös fotózással. A következőkben röviden összefoglalom a leglényegesebb dolgokat.

Analóg módszer

A legegyszerűbb módszer az analóg. Csak egy fényképezőgép meg egy infravörös fényre érzékenyített film kell hozzá. Mivel ezek a filmek a látható tartományra is érzékenyek be kell szerezned egy infravörös szűrőt is hozzá. Persze ezt aztán elő is kell hívni és digitalizálni.

Digitális módszer

A digitális módszer kissé bonyolultabb. Mivel a CCD-k gyárilag érzékenyek az infravörös fényre, ezekbe az érzékelő elé egy szűrőt szerelnek, amit ki kell szedni, ha infravörös képeket akarsz csinálni. Lehet házilag is, de van olyan cég amely direkt erre szakosodott. Ezek után jön az infravörös szűrő és más csinálhatsz is képeket.

egjegyzés

találtam infra filmet, ha valaki érdeklődik!
Ilford SFX 200, ilford.hu (és van is nekik raktáron)

Az Ilford SFX 200 jó választás.Mélyvörös szűrővel igen drámai hatás érhető el. Ajánlom hozzá a Heliopan 29,695 vagy 715 szűrőket, bár nem “true IR” film mivel csak 740 nm ig érzékeny az infravörös fényre. Emiatt nem kell teljes sötétség a film befűzéséhez. Szemben az Efke IR820-al aminél erősen ajánlott teljesen sötét körülmények közt való befűzés mivel a leg kissebb fénybetörés is nyomot hagy a kazettában lévő egész még exponálatlan filmen.