Karácsonyi ajándékötletek fotósoknak

Nem tudod mivel lepd meg fotós barátodat vagy mit kérj karácsonyra? Íme pár ötlet.

Általános

Kezdjük azzal amivel nem igazán lehet mellé lőni: kulcstartó. Persze ezen kívül is vannak szuper egyszerű kiegészítők, amik nagyon jól jönnek minden fotósnak.

Biztos, hogy kelleni fognak tisztító eszközök, mondjuk LensPen az objektívek tisztításához, film vagy memória kártya esetleg szűrő tartók. Analóg fotósoknak elengedhetetlen kellék egy cserezsák.

Könyvek

Rengeteg jó (és kevésbé jó) könyv van a piacon, ezek közül Scott Kelby Digitális Fotós Könyvei kiválóak kezdők részére, Bryan Peterson már haladóbbaknak való és persze ha képkidolgozás akkor a Lighroom könyv, ha meg már majdnem mindent tudsz a fotózásról vagy csak szeretsz játszani és belefognál valami érdekes dologba, akkor Furmányos fotós könyv.

Digitális dolgok

Szűrők

Két olyan szűrő van amit nem lehet (vagy nagyon nehéz) digitálisan szimulálni, a szürke (ND) és polárszűrő. Mindkettő jó ajándék lehet, amennyiben tudjuk, hogy milyen átmérőjű optikára kellenek. Ha többfélére is szeretnénk használni őket, lehet egy Cokin szűrőrendszerrel próbálkozni, melynek segítségével lapszűrőket lehet feltenni gyakorlatilag bármilyen optikára.

Makró

Ha valaki kicsi dolgokat fényképezne, szüksége lesz egy makró közgyűrű sorra. Digitális géphez olyat érdemes venni, ami átviszi a fókusz információkat a gép és a optika között.

Analóg dolgok

Film

Analóg fotósoknak a film mindig jó ajándék. Lehet egyszerű pánkromatikus (a látható fény minden komponensére nagyjából egyformán érzékeny) fekete-fehér, pánkromatikus színes vagy ha az ajándékozott már jobban benne van, lehet infravörös, ortokromatikus fekete fehér, vagy színes mozifilm. Az sem ördögtől való, ha már lejárt, bár ezt már tényleg csak azoknak ajánlom, akiknek nem megy el a kedve a fotózástól, ha kiderül a végén, hogy nincs is kép az adott tekercsen.

Nagy formátummal dolgozó barátaink bizonnyal kipróbálnának valami különlegeset, mondjuk egy direkt pozitív fotópapírt.

Fényképezőgép

Sokféle fényképezőgépet adhatunk ajándékba és majdnem biztos, hogy egy fotós örülni is fog nekik. Azoknak akik most kezdenek ismerkedni az analóg fotózással érdemes lehet egy eldobható fényképezőgépet venni. Ha kicsit többet rászánnál megfontolandó egy viz alatt használható fényképezőgép. Ha a koripályán nem is, de nyáron tuti fun. Ezen felül tök jó ajándék lehet egy Pajtás, ha sikerül olcsón beszerezni.

A másik viszonylag olcsó lehetőség a lyukkamera. Van belőle papírból hajtogatható, Kelli Anderson munkáját (This Book is a Camera) a könyvek között is említhettem volna és készíthetsz saját magad is. Kaphatók lézer vágott lyukak, ami szintén szép ajándék azoknak akik lyukkamera készítéssel foglalkoznak. (Én remélem kapok karácsonyra! :)

Ti mit kérnétek karácsonyra?

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383