Kiégett ég részleteinek előcsalása (GIMP)

A fényképező gépek fénymérői viszonylag könnyen becsaphatók és vannak olyan esetek amikor nem is lehet jól exponált képet készíteni, mert ha az égre mérünk fényt a téma fog bebukni. A következőkben egy olyan technikát mutatok meg, aminek a segítségével részletek nyerhetők vissza a fehérnek látszó égbe.

A trükk abban áll, hogy az ég kiválasztását annak tudatában végezzük, hogy beégett, vagyis csupa világos pontból áll.

Kiindulásként töltsük be a képet. Én azt fogom most használni amelyet az átmenetes szükre szürő szimulálása esetén is használtam.

Első lépésként másoljuk a képet új rétegre. Válasszuk az új réteget és válasszuk ki a menüből a Colors > Threshold menüt, majd mozgassuk a csúszkát addíg, mig az ég teljesen fehér nem lesz.

A következő lépésben létrehozzuk a kijelölést a varázspálcsa segítségével az ég egy pontjára kattintva. (Ez után a lépés után az igazán maximalista még finomíthatja a kijelölést.) A lényeg, hogy állítsuk be az antialiasing és a feather edges opciót is, különben szőrös lesz a kiválasztás széle a végső képen.

Most már nincs szükségünk többé a másolat rétegre, akár ki is dobhatjuk, vagy a szem ikonnal eltüntethetjük. A lényeg, hogy a kijelölést megtartva térjünk vissza az eredeti réteghez. Ezek után válasszuk ki a Color > Levels menüt. Ezzel fogjuk az égbe visszacsalogatni a részleteket. Húzzuk a középszürke csúszkát finoman jobb felé. Vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba az ég sötétítésekor, mert akkor könnyen kilóg a lóláb, hogy a képet megdolgoztuk.

Nos ennyi. A kész kép így néz ki:

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351

One comment

  1. Szia! Hálás vagyok ezért a bejegyzésért, egy ideje kerestem az egyszerű megoldást, ami végül is annyira egyszerű, hogy szégyellem, hogy eddig nem jöttem rá :).
    A blog tetszik, hajrá!

Comments are closed.