Lépj odébb – Kompozíciós tipp

A jó képet a rossztól néha csak pár lépés választja el. Tényleg. Mutatok egy példát…

Az első fotón egy tipikus görög tengerparti részlet látható, ahogy az az ember képzeletében él. Elismerem, nem egy nagy eresztés, de vállalható.

A másik képen pedig az előző kép környezete látható, úgy ahogy az egy görög szigeten a valóságban van. Ez az amit nem szeretnél a szeretteidnek mutogatni. (Tudom, hogy ferde a horizont, ez csak még jobban kiemeli, hogy mennyire nem szeretnéd mutogatni… :-)

Mindkét kép azonos gyújtótávolsággal készült, a különbség csupán néhány lépés és a képkivágás. A kukát eltakarja a napernyő, a háttér zavaró elmeitől pedig a képkivágás megváltoztatásával szabadultam meg. A tipp tehát, járd körül a témát és keress megfelelő nézőpontot!

egjegyzés

Pedig nem kell megerőltetnie magát az embernek. Sokan vannak, akik szeretik a dokumentumfotókat. Kukával együtt… :D

Bocs, hogy ide írok, de nem működik a kapcsolat menü alatt a mail küldő függvény.

Szervusz.
Régóta olvasom a blogodat és most bizonytalanságomban szeretnék tanácsot kérni tőled.
A honlap fejlécéből és a színvilágból gondolom, hogy nikon tulajdonos vagy, ezért a kérdésem a következő lenne:
melyiket vennéd meg a kettő közül?, nikon d90, vagy nikon d5100? én már hetek óta vacillálok, elolvastam minden tesztet és képtelen vagyok eldönteni, ezért szeretném a véleményed kérni, elég ha akár visszaírod a típusszámot.
Előre is köszönöm.

Üdv: Molnár Attila

@Homare: Az utolsó Nikonom egy F50-es volt, azóta digitálissal (és néha analóggal is) Canonnal fotózom. Igazából nem is nagyon figyelem az újdonságokat, ezért másféle tanácsot fogok adni, mint amit kértél.

A két gép amit írtál nem ugyanaz a kategória. Körülbelül ugyanaz, mintha azt kérdeznéd tőlem, egy Mitsubishi pickupot szeretnék vagy egy Toyota Yarist. Az egyik jól bírja a gyűrődést, a másik viszont tele van extrákkal.

Szóval azt kell kitalálnod, hogy mire szeretnéd használni. Én azt gondolom, hogy (bár a D90 egy nagyon jó gép) a te igényeidnek jobban megfelel egy 5100-as, mivel nem dolgozni akarsz vele és képminőségben nem hiszem hogy lényeges különbség volna a két gép képe között. (Ha vannak esetleg régi objektíveid, akkor nézd meg, hogy a 5100-ban van-e beépített fókuszmotor.)

Van még egy fontos szempont, ezt mindenkinek el szoktam mondani. Kézbe kell venni a gépet és megnézni, hogy mennyire kényelmes. A belépő szintű gépek általában könnyebbek és kisebbek is mint a (fél)profi gépek. Ez általában lányoknak jobb, akinek nagyobb keze van kényelmetlenebb.