Lightroom megjelenítési hiba és a megkerülő megoldás

A kezdetek óta van a Lightroomban egy bosszantó hiba, ami csak akkor jön elő, ha valamelyik panelen túl sok sort kellene megjelenítenie. Ilyenkor a panel alatti összes panel eltűnik. (Ha eddig nem keltettem fel az érdeklődésed, ugord át a középső részt és a bejegyzés végén kapsz a mindennapi használathoz is egy jó tippet.)

A kezdetek óta van a Lightroomban egy bosszantó hiba, ami csak akkor jön elő, ha valamelyik panelen túl sok sort kellene megjelenítenie. Ilyenkor az adott panel alatti összes panel eltűnik. (Ha eddig nem keltettem fel az érdeklődésed, ugord át a középső részt és a bejegyzés végén kapsz a mindennapi használathoz is egy jó tippet.)

A hibát az okozza, hogy Windowson egy panelen egyszerre maximum 32767 képpontot lehet egymás alatt megjeleníteni. Ez betűmérettől függően 1500-3000 sort jelent. (Informatikailag a probléma megoldása nem túl bonyolult, de az Adobe valamiért nem érzi olyan fontosnak, hogy foglalkozzon vele.)

Nekem ez a Folders panelen jött elő (ha megnézed a képet látszik, hogy az eredetiről hiányzik a Collections és a Publish Services panel), de vannak akik a kulcsszavak listájára panaszkodnak. A problémát megoldja, ha becsukod a panelt (ilyenkor már megjelennek a hiányzó panelek is), de ehhez fel kellene az utolsó mappától görgetni a panel tetejére, ami egyrészt időrabló, másrészt idegesítő. Az áthidaló megoldást az jelenti, hogy a panelek gyorsbillentyűkkel is kinyithatók és bezárhatók:

A baloldali paneleket a Ctrl + Shift + 0 – 5, a jobb oldaliakat a Ctrl + 0 – 9 segítségével tudod kinyitni és becsukni.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381