Lomográfia

A lomográfia egy sajátos életérzés, igazából csak abban hasonlatos a fotográfiához, hogy fényképezőgéppel űzik. Az egész bolondériát egy osztrák cég indította útjára és a nevet a szovjetorosz LOMO (a szmena 8M gyártója) után kapta.

A dolog lényege nagyjából a következő: menj be a tescoba és vegyél egy gazdaságos fényképezőgépet 350Ft-ért. Ha ez megvan vidd mindenhova magaddal és hagyd a gépet képet készíteni. Vagyis ne nézz bele a keresőbe, távolságot pedig ne állíts, csak exponálj. Ha elfotóztad az egész tekercset hívasd elő a filmet, majd készíts róla papírképeket. Mindeközben véletlenül se használj olyan vegyszert ami ahhoz a filmhez kell.

Látható, hogy Fortuna meglehetős befolyással van az ilyen módon készült fénykép végeredményére, főleg, ha belekalkuláljuk azt is, hogy a 350Ft-os fényképezőgépen nem kizárólag az objektív felől hatol fény a gépbe, ezért ha szerencsénk van érdekes sávokban és foltokban fényt is kaphat a filmünk.

A lomográfiának manapság is sok hódolója van többek között Gyulus aki kifejezetten jó képeket csinál hibrid technikával, ő ugyanis csak előhívatja a filmet, aztán beszkenneli és némi utómunkák után mehet is a helyére az interneten.

Egy kicsit azért én is rákattantam a dologra, de nem nagyon van már kedvem vegyszerekben turkálni, ezért gondoltam kipróbálom digitális géppel. Nos az eredmény olyan, mintha egy CD lemez hangjához digitálisan hozzáadnánk azokat a hangokat amiket a hangszedő adott a barázdában. Siralmas. Nincs benne igazán élet. Nem olyan. Éles például. Nem zajos. Egyszóval korrekt, csak én most épp nem ezt akartam.

Ennél a pontnál eszembe jutott, hogy van nálam nem annyira jó fényképezőgép is, úgyhogy megpróbáltam mobillal és csodák csodája, lényegesen jobb vagy ha úgy tetszik hitelesebb eredményt kaptam. Persze itt az utó munkán van a hangsúly, de gyakorlatilag csak a kereszthívás hatás a lényeg, egy kis vigenettálás, meg játék a kontraszttal. A végeredmény meg valami ilyesmi lesz.

A GIMP-pet használóknak javaslom a Silicosaur CrossprocessingFX és a GIMPLOMO együttes alkalmazását.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374