Lyukkamera hatás – GIMP lépésről lépésre

Mostanában sokat foglalkoztat a lyukkamera kérdése, talán emlékeztek néhányan csináltam is egyet egy digitális tükörreflexes gépből. Mivel az eredmény nem volt kielégítő, megpróbáltam a hatást szimulálni egy normális módon elkészített képen.

A kiindulási kép ez a kopaszi gáton készített nem túl jól sikerült kép volt a vizirendőrség épületéről.

Az első lépés opcionális, aki úgy gondolja, hogy színes filmet fűzött a lyukkamerába, ki is hagyhatja. Úgyanis először fekete-fehérré alakítjuk a képet. Használhatjuk bármelyik metódust. Én most a channel mixerest (csatornakeverőst) választottam.

Ezek után élesítenünk kell a képet, hiszen egy megfelelően kis méretű lyuk tűéles képet kell rajzoljon a fotópapírra. Használjuk az usharp mask (életlen maszk) szűrőt.

És végül az utolsó lépéshez a GIMP 2.4-ben megismert lens distorsion szűrőt fogjuk alkalmazni épp ellenkezőleg mint ahogy azt a készítők megálmodták. A lyukkamerával készített képre ugyanis éppen az erős torzítás és vignettálás jellemző. Szerencsére a szűrő reverzibilis, vagyis nem csak a nem kívánt torzítást és vignettálást tudja eltűntetni, hanem ha arra van szükség hozzá is bírja adni.

Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk, nincs más dolgunk mint megcsodálni művünket.