Mennyibe kerül egy fekete fehér kép?

Lackó barátom adott néhány régi negatívot, amiről nagyításokat szeretett volna készíteni és ragaszkodott hozzá, hogy számoljam ki és mondjam meg neki, hogy mibe kerül egy 13x18cm-es nagyítás. Ha már ki kellett számolnom, gondoltam – hozzácsapom a fotózás költségeinek kiszámolását – és megosztom veletek.

Fényképezés

Lássuk mi kell egy fekete fehér analóg kép elkészítéséhez:
  • Fényképezőgép. Biztos vagyok benne, hogy mindenki elő tud kaparni egy többé kevésbé működőképes régi Smenát, Praktikát, Zenitet, Pajtást. Ha pedig nagyon minőségi gépre vágysz, nagyjából 20.000 Ft körüli összegért kaphatsz egy félprofi Nikon vagy Canon analóg tükörreflexes gépet.
  • Film. Egy 36 kockás fekete fehér tekercs kb.1000Ft. Így kockánként kb. 30Ft-os költséggel számolhatunk. Középformátum esetén ez felmehet 90-100Ft-ra is.
  • Előhívás. Kell egy hívótank, újonnan 4000Ft, használtan 150Ft-tól beszerezhető. Ha Rodinalt használsz az egy kockára számított hívási költség kevesebb mint 1Ft. Hasonló összeg jön ki a fixír esetén is, szóval mondhatjuk, hogy ez nem összeg.
  • Szkennelés. Egy két képe esetén próbálkozhatsz házilagos módszerekkel. Egy filmet szkennelni képes lapolvasó ára pár tízezer forintnál indul, de vehetsz akár félmillió forintért is.
Ha évi ezer képet készítesz (nagyjából havi 2-3 tekercs), akkor a nyersanyag és kidolgozás kb. 35Ft/kocka költséget jelent. Ehhez hozzá kell számolni az eszközök árának megfelelő részét.
Ha csak elektronikusan akarsz publikálni, mondjuk egy weblapon, akkor kész is vagy. Ha szeretnéd a falra akasztani, akkor kicsit tovább kell mennünk. Ilyenkor két út áll előtted. Készíthetsz nyomatot a beszkennelt változatról, vagy a hagyományos, kémiai úton nagyítást.

Nagyítás

Ha az első változatot választod érdemes lesz egy jobb szkennert és nyomtatót beszerezni, ami meglehetősen meg fogja dobni az árat. Ha a régi verziót választod, akkor szükséged lesz néhány dologra:
  • Nagyítógép. Kizárólag használtan beszerezhető. 5000Ft-tól már kapsz egy egyszerűt, ami a célnak megfelel.
  • Fotópapír. Méret és minőség függő 13×18-as méretben kb.50Ft/db költséggel kell számolni.
  • Vegyszerek. Nagyságrendileg megegyezik az előzőeknél az előhívás pontban leírtakkal.
  • Egyéb laborálási eszközök. Kelleni fog 2 vagy 3 labortál (összesen 3000Ft) és ugyanannyi csipesz (összesen 1000Ft), laborlámpa (2000-3000Ft)
Ha feltételezzük, hogy legalább 100 nagyítást készítesz, akkor az eszközök nélkül egy 13×18-as nagyítás kb. 75Ft/képre jön ki. Persze, mivel minden nagyításnál az expozíciós idő belövéséhez el fogsz használni egy plusz papírt, ez az érték biztosan feljebb fog kúszni.

Mivel minden bizonnyal ez volt az év utolsó bejegyzése, kívánok ezúton is mindenkinek
Boldog Karácsonyt és Új Évet!