Mérgek és műanyag szarok fellelhetőségi helye

Gábor barátom pár napja beszerzett egy Praktikát és rákérdezett, hogy merrefelé és mennyiért lehet beszerezni az előhíváshoz szükséges anyagokat. Gondoltam hátha még van valaki aki szeretné tudni, szóval ezennel közzéteszem.

Először is szükséged lesz hívóra. Én a Rodinalra esküszöm, de te választhatsz más márkát is. A Rodinal az egyik legrégebbi recept alapján készülő hívó, törzsoldatban kapható és 1:50-es higításban szoktam felhasználni. Kb. 2000Ft-ból, amiért fél litert kapsz, kb. 75 tekercs film előhívása oldható meg. Ezen kívül szükséged lesz egy kb. 800 Ft-os fixálóra (lehetőleg gyorsfixálóra), mondjuk Fomafixre. Ez szintén törzsoldat és kb. 40 tekercs film előhívására elég. Ezeket a vegyszereket megkaphatod a Soosfotónál, a Syrexnél és a Fókuszfotónál is. Ha akarsz stopfürdőt is készíteni akkor irány az ABC és vegyél citrompótlót és ecetet. Ha már ott vagy vehetsz még WU2 típusú sampont a cseppmentesítéshez.

Ezen kívül kelleni fog egy hívótank, amit használtan pár száz forintért kapatsz a Soosfotónál vagy 4000 Ft körüli áron a Syrexnél és pár (lehetőleg összenyomható) műanyag tároló edény.

Ha érdekel itt találsz egy régebbi rövid leírást az előhívás menetéről.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

4 hozzászólás

  1. Engem a mérgek hatástalanítása és hosszútávú tárolása is foglalkoztat. Nagybátyám röntgenteknikus és ígérete szerint hamarosan kiokít elhasznált oldatok házi hatástalanításból, mert az ezt végző cégek stilszerűen méregdrágán dolgoznak. Azért ha volna ezügyben tapasztalatod, arról szívesen olasnék.

  2. @GaDo: Örömmel venném, ha megosztanád velem amit megtudsz, mert egyenlőre gyógyszeres üvegekben gyűlik a döglött hívó, meg fixír. Pedig egy csomó ezüst van bennük :)

  3. Elvileg két ünnep között fény derül a nagy titkokra. Szívesen megosztom majd! Ráadásul beszereztem egy fotólabor zsebkönyvet is amiben elég mélyen elmerülnek a kémiában.

  4. Sajnos a kapcsolat menüpont nem igazán működik jól, úgyhogy ha érdekel mit tudtam meg írj egy levelet a registna[kukac]gmail[pont]com ra.

Comments are closed.