Mi az a kimeneti élesítés?

Sajnálatos módon a végeredmény (legyen az nyomat vagy képernyőn bemutatandó fotó) látszólagos élessége függ a hordozó anyagtól és a mérettől is. Vagyis egy matt és egy fényes papírra nyomtatott fénykép esetén különböző élességűnek fogjuk érzékelni ugyanazt a képet, de még ugyanarra a matt papírra nyomtatott 9x12cm-es és 20x30cm-es fényképnek is eltérő lesz a látszólagos élessége.

Vagyis minden végeredményt ennek a két komponensnek a függvényében különböző mértékben újra élesíteni kell, hogy a szemlélő ugyanolyan élesnek lássa őket. Szerencsére a Lightroom ebben is segítséget nyújt neked és az Exportálás, illetve a Nyomtatás esetén is ezen paraméterek figyelembevételével készíti el a fájlt vagy nyomatot. Szóval neked csak azt kell tudnod, hogy mi az a kimeneti élesítés a többit a Lightroom elvégzi helyetted.

1.6.006

1.6.007

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374