Mit nézzünk meg használt fényképezőgép vásárlásakor?

Összegyűjtöttem nektek pár dolgot, ami segíthet a megfelelő állapotú használt gép megtalálásában...

Először is szervezz egy találkozót egy kávézóba ahol nyugodtan ki tudod próbálni a gépet (és ha digitális gépet akarsz venni tudod a laptopodat is használni). A nyilvános hely azért is fontos, mert valószínűleg sok pénz lesz nálad és nem szeretnél a gép és a pénz nélkül hazamenni. Már ha érted a célzást.

00011
Döglött zár

Vedd kézbe

Először is készíts fotókat különféle zársebességekkel és hallgasd meg a gép hangját. Ha a zár simán lefut, nagyjából a megfelelő idő alatt akkor érdemes tovább nézelődni.

Régi analóg gépek esetén a hosszú záridőket nem rugós mechanika, hanem óramű működteti, ezekben a szerkezetekben hajlamos megállni a por és ilyenkor általában túl hosszú lesz a záridő. Egy alapos tisztítás általában segít a dolgon, de ennek az árát számítsd be a gép árába.

Használati nyomok

Egy pár karcolás a vázon nem gond, csak azt jelenti, hogy használták a gépet (azért megpróbálhatsz alkudni egy kicsit, ha nem szóltak előre róla), de kisebb horpadás már jelenthet gondot. Érdemes megnézni, hogy a gumírozás megvan-e mindenhol és nem laza-e sehol, ha igen ismét alkudhatsz, hiszen azt vissza kell ragasztani, vagy ki kell cserélni. Ezen kívül minden kinyitható részt nyiss ki és nézd meg, hogy megfelelően záródik-e, a rugók működnek-e, illetve nincs-e mögötte gyanús dolog például ragasztó. Végezetül, ha a vakupapucs nagyon karcos és kopott a gépet valószínűleg sokat használták, tehát az ára ennek megfelelő kell legyen.

Expozíció szám

A modern digitális gépeken egyszerűen kiolvasható az aktuális expozíció szám, amit a zár átlagos élettartamával összehasonlítva megkaphatod, hogy még hány fényképet készíthetsz a zár kicserélése előtt. Vedd figyelembe a választáskor, hogy a 8-10 éves digitális gépekhez már nem nagyon gyártanak alkatrészeket ezért ezek a gyártótól már nem beszerezhetők.

Készíts a géppel egy fotót és töltsd fel mondjuk ide vagy egy másik oldalra, ami megmondja, hogy hány fotót készítettek eddig a géppel.

Döglött pixelek

Készíts egy képet manuális módban úgy, hogy vázsapka fent van a képen, így teljesen fekete lesz az eredmény. Nézd át 100%-os nagyításban és ha 10 pixelnél többet látsz hagyd a fenébe az egészet. Ilyenkor korábban valami csúfság történhetett az érzékelővel.

Szennyeződések az érzékelőn és a tükrön

Készíts egy fotót a lehető legszűkebb rekesszel az égről vagy más világos homogén felületről és nézd át a notebookodon. Ha a keresőben látható por van vagy a képen sok sötétebb foltot látsz, az azt jeleni, hogy vagy erősen használták a gépet vagy nem törődtek a karbantartásával, vagyis alkudhatsz egy keveset. Mind az érzékelőre tapadt, mind a türkön lévő kosz eltávolítható, de a tisztításnak ára van, ezt kalkuláld be.

Még egy dolgot kell megnézni szabad szemmel és ez az érzékelő állapota. Csapd fel a tükröt és világíts be a tüköraknába egy zseblámpával vagy a telefonoddal. Ha karcolást látsz a szenzoron ne vedd meg a gépet, azt nem lehet semmilyen tisztító szerrel kivenni.

Kereső és LCD kijelző

Az elektronikus kereső és az LCD kijelzők meglehetősen drága alkatrészek ezért győződj meg róla, hogy nem karcosak-e, illetve, hogy a keresőben nincs-e por. Ha lehet vedd le a fóliát az LCD kijelzőről.

Bajonett

Vizsgáld meg az optikák csatlakozását, hogy nem hiányzik-e valamilyen fém vagy műanyag alkatrész, a csatlakozók tiszták-e és próbáld ki pár lencsével a gépet, ha tudod, hogy lásd felismeri-e mindet.

Automatikus élesség állítás

Végül próbáld ki, hogy az autófókusz megfelelően működik-e. Állíts élességet egy közeli majd egy nagyon távoli tárgyra és nézd meg, hogy simán állítja-e az élességet vagy nem.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

One comment

  1. […] Ahogy most nézem, gyakorlatilag minden évben írtam egy összefoglalót arról, hogy milyen analóg géppel érdemes kezdeni a fotózást. Íme itt a legutolsó. És ha már itt tartunk tudok egy Hasselbladot ingyen, csak el kell ugrani érte. Olvashatsz pár – remélhetőleg okos – tanácsot használt fényképezőgép vásárlásához. […]

Comments are closed.