Mit nézzünk meg használt fényképezőgép vásárlásakor?

Összegyűjtöttem nektek pár dolgot, ami segíthet a megfelelő állapotú használt gép megtalálásában.

Összegyűjtöttem nektek pár dolgot, ami segíthet a megfelelő állapotú használt gép megtalálásában. Először is szervezz egy találkozót egy kávézóba ahol nyugodtan ki tudod próbálni a gépet (és ha digitális gépet akarsz venni tudod a laptopodat is használni).

00011

Vedd kézbe

Először is készíts fotókat különféle zársebességekkel és hallgasd meg a gép hangját. Ha a zár simán lefut, nagyjából a megfelelő idő alatt akkor érdemes tovább nézelődni.

Használati nyomok

Egy pár karcolás a vázon nem gond, csak azt jelenti, hogy használták a gépet (de megpróbálhatsz alkudni egy kicsit), de kisebb horpadás már jelenthet gondot. Érdemes megnézni, hogy a gumírozás megvan-e mindenhol és nem laza-e sehol, ha igen ismét alkudhatsz, hiszen azt vissza kell ragasztani, vagy ki kell cserélni. Ezen kívül minden kinyitható részt nyiss ki és nézd meg, hogy megfelelően záródik-e, a rugók működnek-e, illetve nincs-e mögötte gyanús dolog például ragasztó. Végezetül, ha a vakupapucs nagyon karcos és kopott a gépet valószínűleg sokat használták, tehát az ára ennek megfelelő kell legyen.

Expozíció szám

A modern digitális gépeken egyszerűen kiolvasható az aktuális expozíció szám, amit a zár átlagos élettartamával összehasonlítva megkaphatod, hogy még hány fényképet készíthetsz a zár kicserélése előtt. Vedd figyelembe a választáskor, hogy a 8-10 éves digitális gépekhez már nem nagyon gyártanak alkatrészeket ezért ezek a gyártótól már nem beszerezhetők.

Készíts a géppel egy fotót és töltsd fel mondjuk ide vagy egy másik oldalra, ami megmondja, hogy hány fotót készítettek eddig a géppel.

Döglött pixelek

Készíts egy képet manuális módban úgy, hogy vázsapka fent van a képen, így teljesen fekete lesz az eredmény. Nézd át 100%-os nagyításban és ha 10 pixelnél többet látsz hagyd a fenébe az egészet. Ilyenkor korábban valami csúfság történhetett az érzékelővel.

Szennyeződések az érzékelőn és a tükrön

Készíts egy fotót a lehető legszűkebb rekesszel az égről vagy más világos homogén felületről és nézd át a notebookodon. Ha a keresőben látható por van vagy a képen sok sötétebb foltot látsz, az azt jeleni, hogy vagy erősen használták a gépet vagy nem törődtek a karbantartásával, vagyis alkudhatsz egy keveset. Mind az érzékelőre tapadt, mind a türkön lévő kosz eltávolítható, de a tisztításnak ára van, ezt kalkuláld be.

Még egy dolgot kell megnézni szabad szemmel és ez az érzékelő állapota. Csapd fel a tükröt és világíts be a tüköraknába egy zseblámpával vagy a telefonoddal. Ha karcolást látsz a szenzoron ne vedd meg a gépet, azt nem lehet semmilyen tisztító szerrel kivenni.

Kereső és LCD kijelző

Az elektronikus kereső és az LCD kijelzők meglehetősen drága alkatrészek ezért győződj meg róla, hogy nem karcosak-e, illetve, hogy a keresőben nincs-e por. Ha lehet vedd le a fóliát az LCD kijelzőről.

Bajonett

Vizsgáld meg az optikák csatlakozását, hogy nem hiányzik-e valamilyen fém vagy műanyag alkatrész, a csatlakozók tiszták-e és próbáld ki pár lencsével a gépet, ha tudod, hogy lásd felismeri-e mindet.

Automatikus élesség állítás

Végül próbáld ki, hogy az autófókusz megfelelően működik-e. Állíts élességet egy közeli majd egy nagyon távoli tárgyra és nézd meg, hogy simán állítja-e az élességet vagy nem.

Ha szeretnél hozzászólni, vitatkozni, ezeken felül tippeket adni a többieknek a facebookon megteheted.

egjegyzés

[…] Ahogy most nézem, gyakorlatilag minden évben írtam egy összefoglalót arról, hogy milyen analóg géppel érdemes kezdeni a fotózást. Íme itt a legutolsó. És ha már itt tartunk tudok egy Hasselbladot ingyen, csak el kell ugrani érte. Olvashatsz pár – remélhetőleg okos – tanácsot használt fényképezőgép vásárlásához. […]