Mobil képszerkesztő alkalmazások

Mielőtt rátérnénk a lényegre, mindenkinek figyelmébe ajánlom a MobilArt facebook oldalát, ahol kiváló, mobillal készült fotók között, szerénykedik pár saját fotóm is. A mai bejegyzésben ennek okán olyan szoftverekről lesz szó, amikkel okos telefonotokon kidolgozhatjátok a fotóitokat.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, mindenkinek figyelmébe ajánlom a MobilArt facebook oldalát, ahol kiváló, mobillal készült fotók között, szerénykedik pár saját fotóm is.  A mai bejegyzésben ennek okán olyan szoftverekről lesz szó, amikkel kidolgozhatjátok  okos telefonotokon a fotóitokat.

Mindenek előtt arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy bár az itt következő alkalmazások tudása elegendő gyakorlatilag az összes szükséges képszerkesztési lépés elvégzésére, de maga a legtöbb mobil eszköz nem alkalmas színkezelt munkafolyamat elvégzésére, vagyis ha csak a neten akarod bemutatni a képeid, nagyjából rendben van a dolog, de nyomtatásban kellemetlen meglepetések érhetnek. (Néhány eszközhöz letölthető a Colortrue nevű alkalmazás, amely ColorMunki Display™ and i1Display Pro segítségével kalibrálhatod a mobiltelefonod és tableted kijelzőjét. A többi esetben azt javaslom, hogy legalább a szerkesztés idejére, kapcsold ki a telefonon az automatikus fényerő beállítást.)

Snapseed

A Google képszerkesztő alkalmazása. Talán a legelterjedtebb alkalmazás a mobilos fotósok körében. Fényképet nem lehet vele készíteni csak a már elkészült fotókat szerkeszteni. Használhatod a beépített stílusokat vagy készíthetsz sajátot a beépített funkciók használatával. Az egyszerű fényerő kontraszt beállításoktól kezdve, a kép egyes részeinek szelektív szerkesztésén keresztül a perspektíva korrekciókig mindent tud. Ha többszörös expozíciót szeretnél mobilon, azt is össze tud rakni, több fotó egymásra helyezésének segítségével.

Lightroom CC

A legtöbb funkció működik az ingyenes változatban is, de igazából akkor tudod kihasználni a lehetőségeit, ha van CC előfizetésed. Ilyenkor képes az asztali géppel szinkronban tartani a fotókat, ami azt jelenti, hogy minden szerkesztési lépés eredményét átviszi az asztali gép és a mobil között. Épp ezért le se írom a funkciókat, hiszen mindent tud, amit egy asztali Lightroom CC, plusz van benne beépített fényképezőgép alkalmazási is.

Instagram

Ez a program egy kakukktojás abban az értelemben, hogy az ezzel megszerkesztett fotók csak az Instagramra tölthetők fel. (Persze ez így ebben a formában szerencsére nem igaz, az app elmenti a feltöltött fotót a telefonodra, ha bekapcsolod a Profile alatt a Save Original Photos lehetőséget, így ezeket később is tudod majd használni.)

Tudásában is némiképp elmarad mindkettőtől, de a kezelhetőségének egyszerűsége kárpótol a funkciók hiányáért. Készíthetsz fényképet vele és tudsz egy régebbi fotót is szerkeszteni.


Oszd meg velünk a facebookon, hogy milyen képszerkesztő alkalmazást használsz!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383