Ne bízz senkiben!

Ezeket a fotókat mesterséges intelligencia rajzolta, te mégis jobban bízol bennük mint az valódiakban...

Korábban volt már itt a blogon szó a mesterséges intelligencia fotográfiai alkalmazásának lehetőségeiről, sőt arról is, hogy MI által készített portrékat is használhatsz például reklámokban, meg persze hamis közösségi média profilokban, átverős weboldalakon, szóval mindenhol, ahol nem szükséges valósi fotókat használni.

Most két kutató (Sophie Nightingale – Lancaster University, Nagy Britannia és Hany Farid – University of California, Berkeley) azt vizsgálták, hogy mennyire tudjuk megkülönböztetni a számítógép áltat generált és valódi fotókat és hogy mekkora a bizalmunk egy-egy arc tulajdonosában.

Röviden azt tapasztalták, hogy még azok is csak 60% körüli eredménnyel szúrták ki a hamis fotókat, akiket megtanítottak a számítógéppel generált fotók felismerésére.

A leginkább árulkodó jel, ha a pupillák nem kerekek, más-más irányba eső árnyékokat látsz esetleg bizonyos dolgok csak félig vannak meg, vagy nem egyeznek a kép két részén (fülbevaló, ing, stb.)

(A mesterséges intelligencia egyébként ebben a kérdésben is sokkal jobban teljesít az embereknél, az újak már 94%-ban szúrják ki a hamis képeket :)

Ennél is rosszabb azonban az a hír, hogy a résztvevőkkel pontoztatták a bizalmi indexet amit a kép ébreszt bennük és a hamis fotók 8%-kal jobban teljesítettek mint az igazi emberekről készült fotók, vagyis a számítógép által generált portrék bizalomgerjesztőbbek mint a valódiak.

Szóval vigyázz nagyon vigyázz kinek hiszel! Vagy ahogy a spagetti westernekben mondták volt: ne bízz senkiben!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381