Szubjektív – PhaseOne XF

Ma volt szerencsém a Tripont jóvoltából kipróbálni egy vadi új PhaseOne XF vázat egy 80 megapixeles hátfallal. Maga a gép egy igazi középformátumú kamera érzését hozza, dög nehéz és az az érzésed, hogy fel lehet törni vele a betont.

XF-Usage-Controls-W_web

Ez eddig rendben is volna, a Mamiyám is ilyen, azonban a PhaseOne mérnökei gondoltak egy merészet és ehhez a középformátumú kamerához egy 35mm-es kamera kezelhetőségét álmodták hozzá, Ezt – egy kis csúsztatással úgy is mondhatnám, hogy – úgy oldották meg, hogy a fénymérést és távolságállítást egy beépített 35mm-es kamera végzi el.

A gép ugyanis a szükséges számításokat nem a 80 megapixeles hátfalról vett információkból számolja, hanem egy sokkal kisebb másodlagos érzékelő segítségével, így dög gyorsan számítja ki az expozíciós adatokat vagy állít élességet. (Az igazság az, hogy egyenlőre még nem olyan nagyon-nagyon gyorsan, de már elég gyorsan ahhoz, hogy ne érezd a várakozást. És állítólag ezen még dolgoznak a PhaseOne-nál.)

A képminőség eléggé rendben van, köszönhetően a bazi nagy érzékelőből adódó igen alacsony képzajnak és persze a kifinomult Schneider Kreuznach illetve régebbi Mamiya optikáknak, amiket szintén feltehetünk a gépre.

Az itt látható fotó ISO 35-ön készült F9-es rekesszel egy 120mm-es Mamiya optikával. A kép 10328 x 7760 képpontból áll. A szemet 100%-os nagyításban láthatod a kép közepén, balra fent pedig az látszik, hogy mekkora rész is ez a teljes fotón.

3.2.001

Zárszó előtt még szeretném elmondani, ezt gépet már nem csak prizmás keresővel lehet megrendelni, hanem fényaknás keresővel is, ami úgy néz ki mint amit 500 évvel a 3D nyomtatók előtt terveztek volna figyelembe véve azt, hogy pattintott kőszerszámokkal is elkészíthető legyen.

waist

Amúgy ez a képalkotást nem befolyásolja és az egyetlen dolog ami miatt lebeszélnélek arról, hogy rohanj megrendelni az, hogy egy ilyen váz egy 80 megapixeles hátfallal, prizmás keresővel és egy 80 mm-es Schneider Kreuznach kitobjektívvel közel 40 000 EUR.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

One comment

  1. […] a legtöbb ilyen problémát és ha sikerül kézbe kaparintani egyet egy kicsit hosszabb időre mint múltkor az XF1-et, ígérem írok arról […]

Comments are closed.