Photoshop pluginek használata GIMP alatt

Akár hiszik, akár nem – sok egyéb képszerkesztő alkalmazás mellett a GIMP is képes Photoshop pluginek futtatására egy saját beépülő modul segítségével.


A beépülő modul letöltése után be kell másolni a megfelelő könyvtárba és újraindítani a GIMP-et, majd a Kiterjesztés/Photoshop Plugin settings… menüpont alatt be kell állítani azokat a könytárakat, ahol a Photoshophoz fejlesztett pluginek lapulnak és ismét újraindítani a GIMP-et. (Ha kapunk egy hibaüzenetet, csak okézzuk le – ártalmatlan.)

Én egy zajcsökkentő szoftvert és a Virual Photographert próbálam ki és bár a felhasználói felületen vannak vizuális hibák – az előkép funkciók nem működnek megfelelően – a programok kitünően elvégezték dolgukat. A képen a Virtual Photographer plugin látható GIMP 2.4 alatt.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

7 hozzászólás

 1. Szia!
  Már máshol is utána olvastam ennek a pspi témának.
  Sikerült is mindent letölteni, beállítani.
  Átmásoltam a megfelelő mappába a pluginokat. Az általad próbált virtual photographert is feltettem. És persze a plugin.dll-t is bemásoltam a gimp mappájába, mert anélkül igen sok hibát ad ki.
  Újraindítva a gimpet, kidob egy hibát (Could not open C:Documents and SettingsAngéla.gimp-2.4pspirc.new for writing), gondolom erre utaltál te is.
  A szűrőknél meg is jelentek az új menüpontok, viszont bármelyiket akarom használni, semmi nem történik. Szószerint semmi.
  Úgyhogy itt megállt a történet. Gondolom erre te sem tudsz mit mondani, de azért leírtam, hátha észre veszed hol a hiba.
  Köszi előre is.

  Robi

  ui. photoshop-ban persze megy a virtual photographer…

 2. Leírom én mit csináltam, mert nekem jól működik:

  1. Letöltöttem és felinstalláltam a GIMP2.4 Release változatát.
  2. Letöltöttem a pspi.exe-t és bemásoltam a C:Program FilesGIMP-2.0libgimp2.0plug-ins mappába a zip fájlból a pspi.exe-t
  3. Letöltöttem a pluginokat és kicsomagoltattam az installerjükből öket a Desktopomon egy mappába.
  4. Megadtam a mappa útvonalát a Kiterjesztés > Photoshop Plugin Setttings…-nél a GIMPben.

  Tehát ezek alapján nem tudom, hogy a plugin.dll hogy kerül a képbe, lehet hogy itt a hiba.

  Ezen felül, ha van Photoshopod és abban is használod a pluginokat, egyszerűen add meg a GIMPnek azt a foldert ahova a Photoshopnak felraktad a pluginokat.

 3. Köszi a választ!
  A helyzet az teljesen így csináltam én is. A plugin.dll csak akkor jött a képbe, amikor kb. 20 hibaablakot dobott fel és hiányolta végén ezt a dll-t. Először nem is foglalkoztam vele, de enélkül még annyira se látszódott, hogy működnének a pluginok. Ezért gondoltam, hogy bedobom a plugin.dll-t a másik mappába. Utána nem adott hibát, csak a pluginok nem mentek.

  Egyébként a másik verziót is megpróbáltam, amit mondtál. Beadtam neki simán a photoshop mappájában lévő filters-t. Arra szintén a 20 hibaablakos verziót és a plugin.dll hiányát adta ki…

  Bocs, hogy ezzel fárasztalak. Csak totál nem értem, hogy miért nem megy, mikor simán a leírások alapján csináltam.

  Na mindegy. Majd csak összejön.

  Köszönöm mégegyszer a választ, segítséget.

  Robi

 4. Megnyugodtan, hogy annyira nagyon barom nem vagyok:)Ma sikerült eljutnom egy barátom gépéhez. Nála simán ment minden. Szóval ezen a gépen nem megy. Kölcsöngép. Király gép, csak valamin sztem windows bácsi agonizál…

  Lényeg, hogy megy. Köszi a türelmet.

  Robi

 5. Közben megtaláltam a megoldást, hátha még más is szenved vele:

  A Gimp felhasználói mappáját („C:Documents and Settingsusername.gimp-2.6”) le kell másolni egy olyan mappába, amelynek a neve nem tartalmaz ékezeteket (például „C:Gimp”). Később majd ezt le lehet törölni és használni az eredeti mappát, vagy meghagyni és emezt használni.

  Ezután létrehozunk egy batch fájlt mondjuk gimp.bat néven, lehetőleg a gimp futtatható fájl mappájában („C:Program FilesGIMP-2.0bin”) a következő 2 sorral:
  SET GIMP2_DIRECTORY=C:GIMP
  gimp-2.6.exe

  A mappát és a futtatható fájlt természetesen behelyettesítjük az általunk használttal. Eztán elindítjuk ezt a bat fájlt. A Gimp és a PSPI így már valószínűleg megtalálja a Photoshop plugineket és létrehozza a „pspirc” nevű fájlt. Nekünk pont ez kellett. Ezt vagy bemásoljuk az eredeti felhasználói mappába („C:Documents and Settingsusername.gimp-2.6”) és akkor kitörölhetjük a bat fájlt meg az újonnan létrehozott mappát, vagy használjuk (inkább a Gimp használja) az új mappánkat a beállítások tárolására, és a Gimpet ezentúl csakis a bat fájlon keresztül indítjuk, mert az mondja meg, hogy az új helyen kell keresni a beállításokat. Én az első változatra szavazok, mert sose lehet tudni, hogy nem akarja-e a Gimp vagy egyéb más program mégis az eredeti helyén keresni a fájlokat. Lehetséges, hogy ekkor majd új Photoshop pluginek installálásakor újra el kell játszani az egészet.
  A módszert részletesebben leírtam angolul:
  http://www.gimptalk.com/forum/ppsi-error-p252789.html#p252789

  loba

Comments are closed.