RAW előhívás – mit csinálnak a csúszkák

Egy RAW kép előhívásakor számtalan – na jó legyen számos – különböző nevű csúszkával találkozhatunk. Ezeket fogjuk most sorra venni és megnézni, hogy milyen hatással vannak a képre.

Az Adobe Camera RAW – mely az Adobe Photoshop és az Adobe Photoshop Lightroomban is dolgozik – a következő opciókat kínálja sorrendben.

Exposure – Expozíció korrekció

Hatása ugyanaz mint ha a fényképezőgépen állítottunk volna expozició korrekciót, csak nagyobb határok között (-4FÉ és 4FÉ) állítható.

Recovery – Csúcsfények visszanyerése

Jobbra húzva a csúszkát a kiégett csúcsfények tartományában kaphatunk vissza részleteket. Ezt a tónusgorbe csak a csúcsfények tartományába eső részének módosításával éri el.

Fill Light – Árnyékok visszanyerése

Ez a csúszka hasonló a Recoveryhez, azzal a különbséggel, hogy a bebukott, árnyékos részek részleteinek visszanyerésére szolgál.

Blacks – Feketék

Ez a csúszka valójában a középszürke pont elmozdítására szolgál, ez által a világos tartományok részletgazdagságának rovására részleteket nyerhetünk a sötét részekben. Ha megnézzük a hisztogrammot a csúszka mozgatása közben azt fogjuk tapasztalni, hogy a sötét árnyalatokat jelző jobb oldali részek balra csúsznak és kiterjednek.

Clarity

Ez a csúszka a helyi kontraszt növelésével mélységet ad a képhez. A hatás hasonló mint egy nagy rádiuszú életelen maszké. Épp ezért célszerű 100%-os nagyítás mellett végezni a beállítását.

Vibrance

A kép szítelítettségét állítja úgy, hogy a kevésbé telített színeken kevésbé a nagyobb színtelítettségüeken jobban hat. Ez a csúszka főleg portrék esetén hatásos, mert a bőrszínt kevésbé torzítja.

Saturation – színtelítettség

A kép színtelítettségét állíthatjuk vele ‑100 (fekete-fehér) to +100 (kétszeres színtelítettség) között.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1352