RAW konvertek összehasonlítása (alapbeállítások)

Most, hogy megnéztünk pár fotós munkafolyamat támogató szoftvert, érdemes kicsit benézni a felhasználói felületek (illetve a gépháztető) alá, vajon milyen minőségű a szoftver által kidolgozott fotó?

Mivel ezt gyakorlatilag lehelten összevetni, először nézzük meg, hogy mi jön ki a programból, ha nem nyúlunk semmihez. A négy versenyző – köztük két üzleti és két szabad szoftverrel – mindegyikével kidolgoztam egy vakuval készült portrét. Illetve csak betöltöttem a kidolgozó modulba és minden értéket alapbeállításon hagytam, majd készítettem belőlük egy 100%-os minőségű JPG fájlt.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a szabad szoftverek nem teljesítettek olyan jól mint azt vártam. Nézzük a fotókat egyesével.

RawTherapee

Az utolsó helyen végzett versenyző a RawTherapee nevű szabad szoftver. Sajnos se a bőrszín visszaadásában mind részletgazdagságban elmarad a többiektől.

IMG_5829-rt01

Darktable

A Darktable a Lightroom másik nagy ellenfele, ez a program azonban szabad szoftver és mint ilyen Linuxra ingyen hozzáférhető. A bőrtónusban zavaró a kissé sárgás árnyalat és kissé mosott a kidolgozás.

IMG_5829-dt01

Lightroom

Kissé nagy kontrasztú az arcbőr, de a bőr színe elfogadható és megfelelően részletgazdag. Talán csak szubjektív, hogy a második helyre szorult.

IMG_5829-lr01

Capture One PRO

A Capture One az Adobe Photoshop Lightroom egyik nagy kihívója. Annyit érdemes tudni róla, hogy gyártója a minőségre igen kényes PhaseOne és mostantól a Sony fényképezőgépekhez az Express változat jár. Szerintem ez a szoftver hozza a legszebb bőrtónusokat és részleteket az arcon és különösen a szemekben.

IMG_5829-co01

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bármelyikkel megfelelő eredményt elérni, csak az alapbeállításokból és az alap algoritmusokból ad némi ízelítőt.

egjegyzés

[…] korrekt, de általában ráfér egy kis igazítás. A RAW fotó megjelenése meg program függő (itt találhattok egy gyors tesztet 4 RAW kidolgozó programról) és ha Sonyról van szó akkor a Capture One ebben verhetetlen. A teszthez képest (amit Canon RAW […]

%d bloggers like this: