RAW konvertek összehasonlítása (alapbeállítások)

Most, hogy megnéztünk pár fotós munkafolyamat támogató szoftvert, érdemes kicsit benézni a felhasználói felületek (illetve a gépháztető) alá, vajon milyen minőségű a szoftver által kidolgozott fotó?

Mivel ezt gyakorlatilag lehelten összevetni, először nézzük meg, hogy mi jön ki a programból, ha nem nyúlunk semmihez. A négy versenyző – köztük két üzleti és két szabad szoftverrel – mindegyikével kidolgoztam egy vakuval készült portrét. Illetve csak betöltöttem a kidolgozó modulba és minden értéket alapbeállításon hagytam, majd készítettem belőlük egy 100%-os minőségű JPG fájlt.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a szabad szoftverek nem teljesítettek olyan jól mint azt vártam. Nézzük a fotókat egyesével.

RawTherapee

Az utolsó helyen végzett versenyző a RawTherapee nevű szabad szoftver. Sajnos se a bőrszín visszaadásában mind részletgazdagságban elmarad a többiektől.

IMG_5829-rt01

Darktable

A Darktable a Lightroom másik nagy ellenfele, ez a program azonban szabad szoftver és mint ilyen Linuxra ingyen hozzáférhető. A bőrtónusban zavaró a kissé sárgás árnyalat és kissé mosott a kidolgozás.

IMG_5829-dt01

Lightroom

Kissé nagy kontrasztú az arcbőr, de a bőr színe elfogadható és megfelelően részletgazdag. Talán csak szubjektív, hogy a második helyre szorult.

IMG_5829-lr01

Capture One PRO

A Capture One az Adobe Photoshop Lightroom egyik nagy kihívója. Annyit érdemes tudni róla, hogy gyártója a minőségre igen kényes PhaseOne és mostantól a Sony fényképezőgépekhez az Express változat jár. Szerintem ez a szoftver hozza a legszebb bőrtónusokat és részleteket az arcon és különösen a szemekben.

IMG_5829-co01

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bármelyikkel megfelelő eredményt elérni, csak az alapbeállításokból és az alap algoritmusokból ad némi ízelítőt.

One Reply to “RAW konvertek összehasonlítása (alapbeállítások)”

  1. Visszajelzés: Szubjektív – Sony α7RII – Fotonlog

Comments are closed.