Rawtherapee

Mai versenyzőnk a RawTherapee nevű dcraw-ra épülő RAW kidolgozó program. Mint ilyen, nem is várható el tőle, hogy a teljes munkafolyamatot lefedje, de a dolgok nagy részét megoldhatjuk vele, ha letöltésre és rendszerezésre valamint a helyi változtatásokhoz más programot használunk.

rawtherapee_editor

A RawTherapee ad nekünk egy fájlböngészőt, amivel a már letöltött RAW képeinket megnézhetjük és kiválaszthatjuk közülük azt amit kidolgozni szeretnénk. Minimális metaadatozásra is lehetőségünk van, osztályzatok és színkódok rendelhetők a fájlokhoz és kitölthetjük az IPTC metaadatokat, mint például a szerzői jogi információk.

A szerkesztő modul felépítése egyértelmű és használata is kézre áll annak aki használt már haszonló programot. A modulok öt fülön helyezkednek el és majdnem minden globális beállításra lehetőség van a expozíciótól a lokális kontrasztig.

Sajnos a programban kevés heurisztika van, így majdnem minden javítást kézzel kell elvégezni, ami a lencsekorrekciók esetén elég fájdalmas dolog. Ami a program mellett szól, hogy legalább a jó beállítások elmenthetők egy profilba, hogy később ne kelljen mindent előröl beállítani.

A legfájóbb hiányosság, hogy nem tudunk pattanásokat és egyéb apró zavaró képelemeket eltávolítani és nincs lehetőség kitakarásra és utánvilágításra se.

Ami tetszett:

 • Érthető felhasználói felület, egyszerű kezelés
 • Gyors működés
 • Windows és Linux alatt is használható

Ami nem tetszett:

 • Nem lehet helyi változtatásokat eszközölni
 • A kidolgozott RAW fotót el kell egy új fájlba menteni

Értékelés: A program kiváló azoknak, akik a RAW kidolgozás után még mindenképp bele akarnak nyúlni a fotóba, mert így meg lehet szabadulni a nem kívánt képelemektől és egyéb helyi változtatásokat is meg lehet csinálni. Ha valakinek az UFRAW nem tetszik, helyette használhatja a RawTherapee-t, majd a végén a fájlokat betöltheti mondjuk a GIMP-be. Sajnos a program egyenlőre önmagában nem teljesíti képkidolgozásra vonatkozó a minimális elvárásainkat, de a munkafolyamatban egy kellemesen használható elem lehet.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

4 hozzászólás

 1. „Ami nem tetszett:

  A kidolgozott RAW fotót el kell egy új fájlba menteni”

  Mi a probléma vele? Pont ez a célja ennek és a hasonló programoknak. Vagy nem értem a mondatot…

  • A RAWTherapee nem jegyzi meg mit csináltam a fotóval, ha nem mentem el a módosítást. A Lightroom és a Darktable megjegyzi a beállításaimat és bármikor visszatérhetek egy korábban kidolgozott fotóhoz. Érted a különbséget? (Ráadásul ha csak nyomtani akarok nincs is szükségem egy plusz fájlra.)

   • Így értem, bár nekem jobban bejött a RawTherapee megoldása, valószínű csak megszokás kérdése volt.

 2. […] faki – Rawtherapee […]

Comments are closed.