Rendhagyó blog ajánló/nem ajánló

Na most felbosszantottam magam, de tényleg. Találtam egy oldalt (direkt nincs rá link és a nevét se árulom el), ami változtatás nélkül közli egy jópár fotós blog tartalmait, közöttük a fotonlogét is. Ezt a magam részéről vérlázítónak és a legteljesebb mértékben etikátlannak tartom. (Hozzáteszem, hogy minden valószínűség szerint jogilag is támadható más szellemi termékét a beleegyezése nélkül publikálni.)

Ha ezt a bejegyzést egy olyan site-on olvasod, amelyen az oldal fejlécén nincs ott a fotonlog logója, te is tudod melyik oldalról beszélek.

Félreértés ne essék, nem az olyan ajánló blogbejegyzések ellen beszélek, mit a pixinfo, ahol egy ember veszi a fáradtságot és elolvassa a postokat, majd kigyűjti a számára érdekeseket és ír róluk egy rövid bejegyzést. Ebben egyrészt munka van, másrészt hasznosak az ajánlottnak is, hiszen ismertséget és látogatókat hoznak. A bevezetőben említett tartalom lenyúlás viszont egyszerűen csak gusztustalan.

Hogy egy kis pozitív kicsengése is legyen a dolognak, olvassátok a következő blogokat. Az inkriminált blog is – többek között – az ő tartalmaikból él:
rékafotó
e1
fényképtelenségek
fiatalriporter

A fotonlogot meg úgyis olvassátok :-)

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

10 hozzászólás

 1. enis egyiknap talaltam ra az altalad emlitett oldalra..gondoltam ilyenkor megkerdezik toletek hogy kozzetehetik-e..de nem.

 2. És biztos, hogy nem viázik? Azaz nem teszi oda, hogy honnan van a tartalom? Rakták már ki „hírportálon” az én blogom bejegyzését is, megkérdezés nélkül, de tulajdonképpen aki olvasni akarta a bejegyzést, az már nálam olvasta.

  Amúgy nem vágom, hogy milyen blogról van szó, azért a kérdés.

 3. Van forrás megjelölés, ha ez volt a kérdés valahogy így néz ki:

  <dt><h3><a href=”http://feeds.feedburner.com/~r/fotonlog/~3/420344449/rendhagy-blog-ajnlnem-ajnl.html” rel=”nofollo” class=”ext” target=”_blank”>Rendhagyó blog ajánló/nem ajánló</a></h3></dt>
  <dd>
  <div class=”modify”>
  <span class=”author”>Szerző: <a href=”http://www.fotonlog.hu” target=”_blank” rel=”nofollow” class=”ext”>fotonlog</a></span> @
  <span class=”date”>2008-10-14 09:30</span>
  </div>
  Na most felbosszantottam magam, de tényleg…

 4. sas: tényleg úgy néz ki. Ebből viszont arra következtetek, hogy nem előre megfontolt piszokságból csinálták, hanem egyszerűen csak nem gondolták végig a dolgot.

 5. Látom, nem én voltam az egyedüli áldozat. Amúgy az lett volna a poén, ha az oldal nevében írtam volna egy nagyon csőnya bejegyzést a saját oldalamon (elég lenne egy kamu feedet generálni). Mivelhogy mindent RSS feeden keresztül azonnal átvesznek, automatikusan megjelent volna az oldalukon. :D

 6. Kedves Tamás!

  Mint ahogy azt már jeleztem, egyáltalán nincs harag. Csupán arról van szó, hogy ezeken a bejegyzéseken – legyenek bármilyenek is – mi dolgozunk és nem esik jól, hogy ha azt látjuk, hogy más csak úgy, hozzáadott érték nélkül utánközli.

  Szerintem ez most teljesen korrekt lépés volt a részedről és a magam nevében azt tudom mondani, hogy annak nincs akadálya a fotonlog esetén, hogy a címet és mondjuk a post első bekezdését közöld az oldalon, ha a cím vagy egy tovább feliratú link a fotnolog-on a bejegyzés oldalára viszi az olvasót.

  Nekem személy szerint szimpatikus lenne, ha az, hogy ezek a tartalmak máshonnan származnak, valamilyen módon jelezve lenne az oldalon, de ehhez nem ragaszkodom.

  A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, véleményem szerint a korrektség úgy kívánja, hogy őket is keresd meg valamilyen módon.

 7. Sziasztok!

  Én vagy a fent megnem nevezett oldal készítője. Sajnos nem gondoltam, hogy probléma lehet abból, ha összegyüjtöm egy oldalra korrekt forrásmegjelöléssel a fotós dolgokkal foglalkozó blogok bejegyzéseit. Ezúton szeretném kérdezni hogy esetleg láttok-e valami lehetőséget hogy valamilyen módon tovább működjön úgy az oldal ezen része, hogy ez senkit ne zavarjon. (csak blogbejegyzések címe, esetleg néhány első mondat ajánlóként)

  Elnézést és köszönettel: Tamás

 8. Ha már ide írtál, akkor ide válaszolok. Amennyiben a kereső robotok által is szépen követhető linket helyezel el a cikkre, illetve mondjuk az első bekezdést (pár mondatot idézel), majd folyatod egy tovább gombbal az oldalra semmi kifogásom az egésszel. Nekem azzal a formával volt bajom, hogy egy az egyben megjelent a blogom tartalma az oldaladon, ami kellemtlen, merthogy az írásba időt és energiát fektettem/fektettünk és igyekszem a blogom esetében valamilyen szintet tartani nem csak az olvasó, de a keresők számára is (merthogy onnan alegtöbb olvasóm). Ha pedig így átveszed a tartalmat, azzal csak rontasz a munkámon, mert az oldaladon keresztül nyert két látogató sajnos nekem nem ér annyit, hogy Google bácsi a duplicit tartalomért büntetőpontokat osszon nekem. Szóval amint írtam, belegyezek abba, hogy étvedd a bejegyzéseim címeit, esetleg az első bekezdést, vagy pár mondatot, de ahogy azt írta dincsi is, kérünk egy linket is, amely megjelüli az eredeti szerzőt is, illetve azt, hogy ez más oldalakról étvett tartalom. RSS böngészőkben ezt úgy szoktam látni, mhogy a belinkelt cím és tovább gomb mellett ott volt egy sima link a főoldalra is. Ennyi.
  Ezzel te is jól jársz, mert olyan látogatókat szerezhetsz, akik fotósblogok gyűjtóoldalaként fogják látogatni az oldalad és mi is, mert időnként valaki áttéved hozzánk. Ennyi. :)

  U.i.: Nincs harag.

 9. Átalakítottam a „Blogok” szekciót észrevételeitek alapján, ha bármi probléma/észrevétel lenne a jelenlegi formával kapcsolatban kérem jelezzétek (akár ide kommentben akár emailben)
  Köszönöm!
  (az indexelt blogok listáját bővíteni fogom amint a megfelelő visszajelzést magkapom a tulajdonosoktól)

Comments are closed.