Renoválás, Rekonstrukció, Reneszánsz – Gábor Enikő kiállítása az Artbázison

RENOVÁLÁS, REKONSTRUKCIÓ, RENESZÁNSZ Gábor Enikő kiállítása

RENOVÁLÁS, REKONSTRUKCIÓ, RENESZÁNSZ
Gábor Enikő kiállítása

ArtBázis Összművészeti Műhely
Megnyitó: 2017. 01. 17. 18h
A kiállítást megnyitja Csanádi-Bognár Szilvia művészettörténész, esztéta
A kiállítás kurátora: Surányi Mihály
2017.01.17 – 2017. 02. 25.

A Renoválás sorozathoz felhasznált fotók, különböző utazásaim során készített emlékképek. Általában az adott helyre jellemző műemlékeket fényképeztem, eleinte különösebb alkotói szándék nélkül. Az olyan jól ismert ikonikus épületek, mint például a római Colosseum, vagy a Hagia Sophia Isztambulban, sokszor nem a képeslapokról megszokott arcukat mutatták. Az épületek egy része gyakran a renoválási, restaurálási munkák okán fel volt állványozva. Ez akár bosszantó is lehetett volna, de valójában engem éppen ezek a részek kezdtek el érdekelni.
Mindig lenyűgözött, ahogy letűnt korok emlékeinek izgalmas felülete az állványzat merev struktúrájával találkozik. A mai technikai civilizáció „kényszerítő kerete”* történelmünk régi korszakaival szemben.
Ezeket a találkozási pontokat kezdtem el tehát fényképezni, egy idő után már szisztematikusan.
A fotó térbeli megformálása ez esetben nem az illúziókeltés eszköze volt. Az installáció módja, ahogyan a fotó kilép a síkból, a fent említett találkozásban rejlő feszültség élményét erősíti.

*Heidegger az állványzat [Gestell] fogalmával jelöli a mindennapokra jellemző nem autentikus létezést. Hans-Georg Gadamer – A gondolkodás kezdetéről című írásában a „kényszerítő keret” kifejezést javasolja az állványzat helyett.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390