Sose készíts olyan képet amit a néző is megcsinálhatott volna – Gondolatok a buszon

Mostanság az életem része lett napi két óra utazás, amit leginkább zenehallgatásra és elmélkedésre lehet felhasználni. Ezeket a – nem mindig magvas – gondolatokat egy sorozat keretében fogom megosztani veletek. Jöjjön most az első:

Biztos te is elgondolkodtál már azon, hogy mi az oka annak, hogy a borzasztó sok kép közül amit az interneten, plakátokon, könyvekben látsz van egy-kettő, ami előtt megállsz egy pillanatra és egy kicsit jobban elidőzöl rajta. Na ezek mindegyike olyan kép, amit te nem fotóztál volna le így.

Ezek a képek vagy olyan dolgot mutatnak meg amit a néző a mindennapok során nem tapasztal, vagy máshogy mint ahogy általában nézi azt. Ez lehet egy ház részlete, ami előtt mindennap elmegy, vagy az Uluru, de lehet egyszerűen csak más perspektívából vagy látószöggel készült fotó is.

Ayers Rock, más néven Uluru (Ausztrália)

Lehet egy kép az utómunkától vagy a használt anyagoktól is érdekesebb mint egy másik, amelyik pont ugyanazt a témát dolgozza fel. Erre jó példa a mobilokkal fotózott képek felturbózására készített alkalmazások sora az AppStoreban, vagy a filmre készült lomográfiák is.

Bicajszerelem (Szmenával készített negatívról digitális fotó)

Persze nem szabad elfelejteni, hogy attól még, hogy a befogadó nem találkozott valamivel, az érdekes is lesz a számára. Ez csak egy, de nagyon lényeges alkotóeleme a jó fotónak. Ettől függetlenül azért kellenek jó fények, meg a megfelelő kompozíció is, ha ütős képet akarsz csinálni.

Az úgynevezett egyéni látásmód kialakításához nagyon hasznosak a fotóséták és a többi egyívásúval való együtt fotózás. Ilyenkor kiderül, hogy mik azok a képek, amiket mindenki elkészített és mik azok, amik csak általad válnak érdekessé, vagy csak te látod meg őket. Ezekre kell aztán jobban odafigyelni és keresni őket.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

One comment

Comments are closed.