sRGB vagy Adobe RGB

Először is tisztáznunk kell a színtér fogalmát. A lent látható ábrákon a külső színes rész tartalmazza az összes ember által látható színárnyalatot. Minden eszköz (monitor, nyomtató) ennek a szín halmaznak valamely részét képes megjeleníteni, ezt nevezzük színtérnek. A nyomtatók általában kevesebb színt képesek megjeleníteni mint a monitorok, de vannak olyan színek, amelyek csak nyomtatásban tudnak megjelenni.

sRGB

A standard CMYK-hoz legközelebb eső RGB színtér. Akkor érdemes használni, ha nem ismerjük, hogy pontosan milyen színtérben fogják a nyomatot elkészíteni. Az átlagos monitorok ezt a színteret képesek megjeleníteni.

Adobe RGB

Mint az ábrán is látható az AdobeRGB színtér szélesebb mint az sRGB vagyis több féle szín található benne. Mivel az sRGB kb. megfelel a nyomtatásban visszaadható színeknek ezért önmagában nem érdemes használni, azonban ha egy képet utófeldolgozásra szánunk ideális, mivel a megváltoztatott színek nagyobb részét fogják lefedni a nyomtató színterének mint ha sRGB-t használtunk volna. Egyszóval nagyobb játékterünk lesz a színek módosításában.