Színkezelés – kalibráció

Minden kép feldolgozási eljárás alapköve, hogy lehetőség szerint minél kevesebb különbség legyen az egyes eszközök által produkált képek színében. Mivel minden egyes monitor és nyomtató a használt eljárás és papír valamint festék miatt másképp jeleníti meg ugyanazt a képet, szükségünk lesz valami közös nevezőre.

ICC Color profil

Szerencsére az International Color Consortium létrehozott egy leíró szabványt, mely egy közös az emberi szem érzékelési mechanizmusán alapuló leírásra az un. CIE színtérre fordítja le eszközünk szín visszaadó képességét. Ezt a szín profilt a legtöbb gyártó adja az eszközhöz és ennek alapján az szoftver vagy az operációs rendszer korrigálja a megjelenített színt. Így nincs más dolgunk, mint beállítani a szín kezelés alatt a megfelelő szín profilokat a nyomtatónkhoz illetve a monitorunkhoz.

Sajnos a nyomtatók szín visszaadó képessége általában rosszabb mint a monitoroké ezért vannak olyan színek, amelyek nem jeleníthetők meg velük.

Monitor kalibráció

Ha nincs lehetőségünk szín profilt használni, vagy a gyártó nem adott a készülékhez és le sem tudjuk tölteni az internetről készítenünk kell egyet. Monitorunk beállításának ellenőrzésében segíthet a monitorsetup.com oldal.

Professzionális felhasználás esetén egy pók nevű hardver eszközt (koloriméter) helyeznek a képernyőre, amely az előre beállított színek hullámhosszát méri és ez alapján készíti el a profilt.

Nyomtató beállítás

Az otthoni felhasználónak valójában leginkább arra van szüksége, hogy a nyomtatója és a monitora össze legyen hangolva, vagyis ugyanazok a színek látszanak a monitoron mint a nyomtatón. Ezt tesztábrák nyomtatásával és összehasonlításával tehetjük meg.

A fényképezőgép és szkenner beállítása

Mindkét esetben könnyű dolgunk van, mert általában az alap beállításokat a hardver tartalmazza és ezek nem nagyon változnak. A fényképezőgép esetében leginkább a fehéregyensúly pontos beállítására törekedjünk, de maximalisták lefényképezhetnek egy tesztábrát is az adott fényviszonyok között, melynek segítségével beállítható az adott alkalomnak megfelelő szín profil.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

2 hozzászólás

  1. A gamut az eszkösz által megjeleníteni/kinyomtatni képes színek tartományát jelöli nem pedig azokat a szineket melyek nem jeleníthetők meg. Valószínúleg elírás volt (A nem megjeleníthető színek az out-of-gamut színek)

Comments are closed.