Színterek közötti konverziós metódusok

Sajnos, mivel az egyes eszközök nem ugyanazt a színteret (gamut) tudják megjeleníteni, bizonyos esetekben lehetésges, hogy egy-egy képernyőn látható színt nem tudunk kinyomtatni. Ilyenkor – legalábbis fotók esetén – két választásunk van, hogy hogyan akarjuk a színtereket egymásba konvertálni.

Relative colormetric

Ez a módszer egyszerűen megkeresi a gamuton kívüli (a céleszközön nem megjeleníthető) színekhez legközelebb eső megjeleníthető színt, a gamuton belülieket változatlanul hagyja. Ennek hatására a kép nagy részének színe azonos marad, csak néhány árnyalat fog megváltozni, kis mértékben. Kevés gammuton kívüli szín esetén érdemes használni.

Receptual

Ez a metódus úgy alakítja át a képet, hogy a gamuton kívüli színeket a gamuton belülire hozza úgy, hogy az eredeti színeket is konvertálva (nagyjából szítelítettségét csökkentve) a színek közötti arányok állandóak maradnak. A módszer hatására a kép kicsit sötétebb, deszeturáltabb lesz. Akkor érdemes használni, ha sok a gamuton kívüli szín van a képen.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1347