Tanácsok babafotókhoz

Gábor kérdezett a facebookon a babafotózásról és gondoltam a választ megosztom veletek is. Gyereket fotózni hálás dolog, a család biztos meg fog veszni a fényképekért, úgyhogy nem kell szétizgulnod az agyadat a like-ok miatt. Azonban ha megfogadsz pár egyszerű tanácsot olyan fotókat is készíthetsz, amik nem csak a családnak fognak tetszeni.

A legfontosabb egészségvédelmi tudnivaló, hogy újszülöttet és csecsemőt nem vakuzunk meg, stúdióban folyamatos fényforrást használj, egyébként pedig kénytelen leszel a környezeti fénnyel dolgozni.
Ezért javaslom, hogy ha lehetséges egy fényerős, mondjuk 50mm-es objektívet használj, ami tág rekeszen extrém kis mélységélességet eredményez, ezért nagyon figyelni kell az élesség állításnál. Tedd az egyik középső fókuszpontot a szemre és ne mozdítsd el onnan. (Nem, egyáltalán nem baj kompozíciós szempontból.)

Beltérben dolgozz Auto ISOval ha van és nem szégyen rekesz- (nagyjából F2) vagy záridő előválasztás (maximum 1/50s) esetleg akár program módban használni a gépet. Ha ugyanis elrontod a fotót technikailag, nem lesz visszajátszás.

Állítsd a gépet expósorozatra és csinálj 4-5 képet egyszerre, később kiválaszthatod a legjobbat.

Ha nem tucatfotót akarsz csinálni, keress olyan részleteket amik izgalmasak. Kicsi kezek, lábacskák valami olyannal ami segíti kiemelni a méretét, mint mondjuk anya keze.

Keress olyan szöget, ami nem természetes: fotózz magasról vagy alacsonyról. Ha portrét készítesz ne feledd, a magas gépállásból készült fotó növeli a cukiságfaktort, míg az alacsony gépállás hősies kinézetet biztosít. Mindkettő hozzá tud adni a babafotóhoz, ha jól használod.

IMG_20151129_132624

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1348
%d bloggers like this: