Tanácsok beltéri fotózáshoz

Ezen kis szösszenet apropóját Gregoriosz (tiszteletbeli falunkbéli és a fotókör lelkes tagja) kérdése képezte. És az az érdekes tény, hogy mindenkitől másféle – néha látszólag egymásnak ellentmondó – válaszokat kapott. Lássunk hát egy rövid összefoglalót az egyes beltérben használható technikákról.


1.  Használj magas ISO értéket
Ez mindig bejön és nem kell hozzá semmilyen kegyszer. Nagy hátránya az erősebb képzaj. Az újabb gépek már elviselhető zajjal dolgoznak ISO 1600-on is, a régiek esetén azonban viszonylag erős zajosodás tapasztalható. Ezért érdemes úgy megválasztani az ISO értéket, hogy 1/60s záridő és az objektívet egy-két 1FÉ-nyit lerekeszelve a legkisebb érték legyen. (Ha az objektíved F2.8 as akkor használj F4 vagy F5.6-ot a beállításhoz, így marad egy ki játéktered. Ha teleobjektívvel akarsz fotózni, akkor vedd figyelembe, hogy a minimális záridő a fókusztávolság reciproka, vagyis egy 200mm-es objektívnél 1/200s-os záridőt kell használni az ISO beállításához, különben be fog mozdulni a gép a kezedben.)

2. Használj fényerős objektívet
Az előző részből – gondolom – kiderült, hogy annál több lehetőséged van jó képeket csinálni, minél nagyobb az objektíved fényereje (F érték). Ha nem akarsz túl sokat költeni objektívre, nagyjából 30 000 Ft körül lehet kapni újonnan 50mm F1.8 objektíveket bármilyen rendszerhez, ami nagyszerű koncert és egyéb beltéri fotók készítéséhez. Ezeknek, ha nem rekeszeled le őket elég kicsi a mélységélességük, ami kifejezetten előny portrék esetén.

3. Használj vakut
Ha nincs elég fény csinálni kell (persze csak ha engedik). Erre való a rendszervaku, melynek felhasználási módja alapvetően kétféle. Az első mód amikor a vaku feje előre néz, a másik amikor felfelé. Felfelé csak akkor célszerű irányítani, ha normális magasságú (max. 3m) a plafon és lehetőleg fehér. Ilyenkor a plafon hatalmas derítőlapként funkcionál, vagyis szép selymes árnyékokat fogsz kapni.

Ha nem tudsz a plafonról deríteni, akkor használj diffúzort és két dologra próbálj meg figyelni. Az első, hogy ne legyen nagyon közel a fal a témához (válassz olyan szöget, ahonnan nem lesz), mert ilyenkor baromi éles árnyékok rajzolódnak és hogy az előtérben ne legyen semmi, mert az ki fog égni.

Mindkét esetben használhatsz TTL fénymérést, de előtte tégy pár próbát. Ki fog derülni, hogy mennyi expozíció korrekcióra van szükség az adott helyzetben (ha szerencséd van semennyire).

Javaslom, hogy manuális (esetleg a rekesz előválasztás) módban dolgozz. A rekeszt tetszőegesen állíthatod, de ami a záridőt illeti vedd figyelembe, hogy minél tovább van nyitva a zár annál több környezeti fény fog keveredni a vaku fényével, továbbá, figyelj a bemozdulásos életlenségre (l. 1. pont). És nem győzöm hangsúlyozni olvasd el a vaku és a gép használati útmutatóját is. Meg fogsz lepődni mennyi érdekes dolog van bennük :-)

Végezetül az utolsó tipp: vaku használatakor az ISO-t állítsd a legnagyobb értékre, ahol még nem zavaró a zaj, mert így jóval tovább fogják bírni az elemek és a vaku is gyorsabban töltődik újra.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349

6 hozzászólás

  1. az utolsó mondatra mi a magyarázat?? Komolyan így van? Lehet fáradt vagyok most de :)

  2. A magyarázat a következő: tegyük fel, hogy ISO100 esetén a vakunkal teljes teljesítménnyel kell villanni, hogy jól kivilágítsa a témát. Ha ISO400-at állítasz be, akkor nyersz 2FÉ-et, vagyis a vakunak csak 1/4 teljesítménnyel kell villannia. Így gyorsabb a kondenzátor újra töltődése és kevesebb energia kellett a kép készítéséhez is.

Comments are closed.