Tippek Canon kitobjektív használatához

A híresztelések ellenében a Canon tükörreflexes kamerákhoz adott EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 kitobjektív korántsem olyan rossz optikai minőségű, mint az a 20.000Ft-os árából következne. Igaz, hogy – állítólag – a paraméterekben elég nagy szórást mutatnak, ezért elég sokat számít, hogy megfelelő darabot fogunk-e ki, de egy kis odafigyeléssel egy professzionális (tízszer annyiba kerülő) objektívvel összemérhető képeket készíthetünk vele. Legalábbis a profi objektívvel készült kép nem lesz egy nagyságrenddel szebb :-)

Lássuk a tippeket:

Az első, hogy 18mm-es állásnál a megfelelő felbontóképesség eléréséhez F8-as vagy F11-es rekeszt használjunk, ez a kromatikus aberrációt is csökkenti kis mértékben. Az ennél kisebb blendenyilásnál a kép közepe lesz kevésbé éles, míg a nagyobbaknál a kép szélek felbontása csökken erőteljesen.

A második, hogy az optika hordótorzítása 24-28mm körül észrevehetetlenné csökken és a 20mm-35mm-es tartományban már F4-es rekesz mellett is megfelelő a kép szélek felbontása, vagyis ebben a tartományban gyakorlatilag bármilyen beállítással fotózhatunk. Ez azért is örvendetes, mert APC-C szenzor méret mellett az emberi látásnak megfelelő gyújtótávolság kb. 30mm. (A filmes vázakon ezért voltak az 50mm körüli gyújtótávolságú fix objektívek elterjedve.)

Összefoglalva tehát, azt láthatjuk, hogy mivel egy olcsó objektívről van szó természetesen az optikai tulajdonságai nem annyira állandók mint egy professzionális darabnak, ezért némiképp több odafigyelést igényel a kép készítése során. Törekedjünk tehát minnél kisebb blendenyílással dolgozni és próbáljuk meg a látószöget is úgy megválasztani, hogy legalább 24mm-nek megfelelő legyen.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351