Tudod, hogy ma mikor van kék óra?

Valamelyik nap Réka megemlékezett az egyik érdekes webes szolgáltatásról, a bluhour-ról, amit egy mice007 nevű magyar srác készített és megmondja a földrajzi helyed alapján, hogy mikor érdemes fotózni menni, vagyis mikor van az adott helyen a kék óra.

Mint ahogy azt ott is jeleztem létezik egy BlueHour nevű iPhone alkalmazás is ami ugyanezt tudja, vagyis az iPhone GPS koordinátái alapján kiszámolja hogy az adott helyen az adott nap mikor van a kék óra.

(Kék órának hívják azt az idő intervallumot, ami a napnyugta után van, amikor még nincs tök sötét és a légkörből visszaverődő napsugarak sötétkékre színezik az eget. Arany óra pedig az a napnyugta előtti periódus, amikor az alacsonyan beeső napsugarak mindent narancs színűre festenek. Mindkét időszaknak magvan a reggeli párja is. A legszebb tájképek ilyenkor készülnek.)
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374