Zászlók, csillagok gyorsabban – Lightroom egypercesek

Ma Lightroom egypercesek címmel új sorozat indul útjára. Ebben a sorozatban, reményeim szerint egy sor rövid, de annál hasznosabb tippet fogok megosztani veletek az Adobe Photoshop Lightroom használatával kapcsolatban. Az első segítségével a jellemzők kiosztása gyorsítható.

Az Adobe Photoshop Lightroomban minden képhez jellemzőknek (attribute) nevezett metaadatokat rendelhetünk hozzá. Ezek kétféle zászlóval reprezentált metaadatot (Picked (jó) és Rejected (szar kép)), osztályzatokat (0-5 csillagig) és színkódokat jelentenek. Ezeknek a metaadatoknak a kiosztásához tartoznak billentyűparancsok is, a p a Picked, az x a Rejected és a számok 0-5-ig a csillagok számát a 6-9-ig tartó számok pedig a színkódokat állítják. Ha ezeket beállítottuk az egér vagy a kurzor mozgató gombok segítségével léphetünk a következő képre.

Ha azonban ezeket a billentyűket a Shift-tel együtt nyomjuk le a program azonnal a következő kiválasztott képre lép a metaadat beállítása után, így nem kell az egérrel vagy a nyíl billentyűkkel vacakolnunk.

egjegyzés

És, ha a CapsLock gomb van benyomva, még a shift-et sem kell nyomjuk :)
Jah, és asszem bárhol működik…

Egyperces kiegészítőnket hallották :D