Az optikai középpont – Trükkök nyomtatáshoz és keretezéshez

A fotózás csak a kezdet. Ha nem akarod, hogy a merevlemezen unatkozzanak a képeid, akkor retusálni kell őket és el kell érni, hogy a megérdemelt helyükre – valakinek a nagyszobájának a falára – kerüljenek, szépen bekeretezve. Persze erre vannak szakemberek, de nem nagy befektetéssel te is meg tudod csinálni otthon.

Tegyük fel a legegyszerűbb esetet, a képet egy egyszerű klippes keretbe szeretnéd rakni. Ezek gyakorlatilag egy üveglap és egy furnér közé szorítják a képet rugalmas fém fülek segítségével. Ilyenkor érdemes egy akkora fotópapírt választani, amekkora a keret (mondjuk A4-est) és a képet valamivel kisebbre venni mint ami kiférne a lapra.

Ez főleg akkor érdekes, amikor a kép arányai nem egyeznek meg a lap arányaival, mint a következő esetben, amikor egy négyzetes képet szeretnél egy A4-es papírra elhelyezni.

Középen van? Pedig nem is :)

Ha a pont képet középre igazítanád (próbáld ki), akkor egy picit zavaró volna a helyzete, mert az agyad nem mm-re érzékel. Ezért ahhoz, hogy egyensúlyi helyzetben legyen az úgynevezett optikai középpontba kell helyezni, egy icipicit feljebb mint a valódi középpont. Ezt, ha bízol a szépérzékedben belőheted szemre is, de használhatsz segédprogramot is hozzá.

Természetesen, ha magad keretezed a képeidet, a paszpartut is úgy kell kivágnod, hogy az optikai középpontban legyen az ablaka. Mert az igazi faszagyerekeknek van paszpartu vágójuk :-)

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

2 hozzászólás

  1. @keriatti: a paszpartu egy vastag, közepén kivágott papírlap az üveg és a kép között. Arra hivatott, hogy megakadályozza a kép és az üveg összeéréséből adódó problémákat. A belső felén az ablak általában 45 fokban van bevágva, így nem csak véd díszít is. Itt van kicsit bővebb leírás

Comments are closed.