Barkácsoljunk hívót!

A csináld magad őrület folytatódik, Rodinal szerű hívót fogunk házilag készíteni gyógyszertárban és vegyszerboltban kapható alapanyagokból.

A csináld magad őrület folytatódik, Rodinal szerű hívót fogunk házilag készíteni gyógyszertárban és vegyszerboltban kapható alapanyagokból.

Az igazi Rodinal receptje is megvan, de most kifejezetten egy olyan hívót akartam keverni, amit bármikor egyszerűen meg lehet csinálni.

Kelleni fog 250ml desztillált víz (nehogy nekem kérj a patikában aqua purificatat, a teszkós 5l-es ioncserélt víz nagyszerű lesz erre a célra).

Ebbe megy 15g Paracetamol (ha nem tudsz por alakban szerezni – és nagy az esély rá, hogy nem fogsz tudni, mert 5g felett kimutatott májkárosító hatása van – akkor jó a tabletta is, csak ki kell számolnod, hogy mennyi hatóanyag van benne, jól összetörni a vízben feloldani és a végén a szöttyöt leszűrni.)

Kicsit sokáig kell kevergetni és nem lesz valami szép, valójában gusztustalan csapadék keletkezik, de ne aggódj ezt az utolsó lépésben kezelni fogjuk.

Ha feloldódott, mehet bele 50g nártium szulfit esetleg nátrium metabiszulfit (ezt a boltban borkén néven árulják).

Na most jön a veszélyes része (nem viccelek, húzz gumikesztyűt és vegyél védőszemüveget, mert a nátrium hidroxid baromi erősen mar! Ezen felül a reakció sok hőt termel, úgyhogy a legjobb, ha az üvegedényt amiben az oldatod van (fontos, hogy hőálló és üvegből készült edényt használj, mondjuk egy főzőpoharat , különben a lúg szétmarja vagy hőtágulástól eltörik) tedd a mosogatóba engedett hideg vízbe, majd szép lassan keverd bele a 20g nátrium hidroxidot.

(A régi receptek szerint a lúgot addig kell adagolni amíg a csapadék megszűnik az oldatban, de nekem a 20g nátrium hidroxid kiválóan bevált.)

Ha kész tedd egy barna üvegbe és 12 óra elteltével szűrd le, majd hagyd állni még 60 órát. Használni úgy kell mint a sima Rodinalt.

Az eredmény pedig itt látható:

RPX25 4 perc előmosás, 5,5 perc hívás fél perces agitációval. – 100% képkivágás 4800DPI-ben szkennelve

Ami azt illeti, a hívó erős kontrasztja nem lepett meg, pont ezért szeretem az eredeti Rodinalt, azon azonban, hogy még egy 800-ra push-olt Foma 400-on is elfogadható mértékű szemcsézettséget hozott, annál inkább.

Pusholt Foma 400 – 4 perc előmosás, 10 perc hívás fél perces agitációval.

A tesztfotókért és a laborálásért köszönet Cipponak.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390