CHDK – Superfirmware Canon szappantartókhoz

Tegnap kirándulni voltunk – amúgy neked is el kellett volna menni valahova, mivel egy hétig már nem lesz több ilyen szép napos idő. Na, kirándulás közben beszélgettünk Sanyival és ő mesélt egy olasz pofáról meg az Ő hőlégballonos  projektjéről, amivel bazi magasról készített képeket a Földről.

Ehhez kapcsolódóan esett szó arról a firmware hackről, ami lehetővé tette a dolog technikai kivitelezését egy apró (nem túl nehéz) Canon kompakt kamera segítségével. A CHDK névre hallgató dolog – nevezzük firmware kiegészítőnek – segítségével gyakorlatilag bármi megoldható a listában szereplő kamerákkal. Lehet például RAW-ban fotózni, készíthetsz expozíció sorozatot HDR-hez, több helyre fokuszált exposorozatot végtelen mélységélességű képhez, vagy időzített expozíciókat time-lapse filmek készítéséhez.

egjegyzés

Én használtam az S3-asomon, és tényleg nagyon jó. Már csak az a néhány alap is, hogy %-osan kijelzi az elem töltöttségét.
Viszont a RAW (gondolom típusfüggően) nem az a nagy jóság, az enyém pl 10 bitet tud csak, úgyhogy nem lehet sokkal többetkihozni az így készült képből.
Ja, és van benne sokoban, ha véletlenül játszani támad kedve az embernek géppel a kezében :)

szorpepe: Köszi az infót, hátha így többen ki merik használni.

Ami a RAW-t illeti, még ha 8 bites is a RAW akkor is jobb a képmanipulációt (fehéregyensúly, zajszűrés, élesítés) a JPG konverzió előtt megcsinálni. Ha ezt nem akarod (mered) a gépre bízni, a legjobb, ha egyből a szenzorból kijövő jelekkel dolgozol.

Valamelyik szappantartón még doomozni is lehetett (asszem Kodak volt:)