Érzekelő tisztítás – Sensorscope

A probléma

A filmes korszak idején, míg egy filmkockát egy expozíció alkalmával ért a fény csak az objektívek tisztám tartásával kellett törödnünk. Ha bármi hiba volt a filmen, az a következő kockán már nem látszott. Ezzel szemben manapság amikor a film helyén egy érzékelő lapka van az arra került szennyeződések minden képen látszanak. Aki nem szeretne állandóan szembesülni a kamerájának piszkos érzékelőjével (mert az már a legtöbb esetben a gyárból kijőve az), az ne olvassa el a következő bekezdést.

Úgy győződhetünk meg arról, hogy tényleg – de legfőképp, hogy mennyire – koszos gépünk szenzora, hogy készítünk egy képet a lehető legkisebb rekesz nyílással, mondjuk állványról valami homogén felületről. A kék ég vagy egy fehér papír tökéletesen megteszi. Pici sötét foltokat fogunk látni a felvételen, ezeket az érzékelőn lévő kosz foltok okozzák.

A megoldás

Léteznek professzionális szervizben elvégzett szenzor tisztító eljárások melyek meglehetősen drágák, ezért sokan házilag tisztítják az érzékelőt. Ehhez a művelethez nyújt segítséget egy elmés szerkezet, mely nem más mint egy nagyító amely a tüköraknán keresztül betekintést nyújt az érzékelőre így azonnal ellenőrizhetjük munkánk eredményét.

Ha valaki drágálja, nyugodtan használhat helyette elem lámpát és nagyítót is.