Érzekelő tisztítás – Sensorscope

A probléma

A filmes korszak idején, míg egy filmkockát egy expozíció alkalmával ért a fény csak az objektívek tisztám tartásával kellett törödnünk. Ha bármi hiba volt a filmen, az a következő kockán már nem látszott. Ezzel szemben manapság amikor a film helyén egy érzékelő lapka van az arra került szennyeződések minden képen látszanak. Aki nem szeretne állandóan szembesülni a kamerájának piszkos érzékelőjével (mert az már a legtöbb esetben a gyárból kijőve az), az ne olvassa el a következő bekezdést.

Úgy győződhetünk meg arról, hogy tényleg – de legfőképp, hogy mennyire – koszos gépünk szenzora, hogy készítünk egy képet a lehető legkisebb rekesz nyílással, mondjuk állványról valami homogén felületről. A kék ég vagy egy fehér papír tökéletesen megteszi. Pici sötét foltokat fogunk látni a felvételen, ezeket az érzékelőn lévő kosz foltok okozzák.

A megoldás

Léteznek professzionális szervizben elvégzett szenzor tisztító eljárások melyek meglehetősen drágák, ezért sokan házilag tisztítják az érzékelőt. Ehhez a művelethez nyújt segítséget egy elmés szerkezet, mely nem más mint egy nagyító amely a tüköraknán keresztül betekintést nyújt az érzékelőre így azonnal ellenőrizhetjük munkánk eredményét.

Ha valaki drágálja, nyugodtan használhat helyette elem lámpát és nagyítót is.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390