Fénymérési lehetőségek tükörreflexes fényképezőgéppel

Kiértékelő fénymérés

A fényképezőgépek egyik intelligens fénymérési módszere a kiértékelő fénymérés. Ilyen esetben a fényképezőgép összegyűjti az objektíven keresztül a kép felületen elhelyezett több szenzorra érkező fény erősség adatokat az előre programozott mintákkal és ez alapján beállítja a megfelelőnek ítélt expozíciós idő és blendenyílás értékpárost. Ez a fénymérési módszer a legtöbb esetben kielégítő, mivel az előre tárolt minták között sok extrém fényviszony is található.

Néhány esetben azonban a kép részletei beéghetnek vagy épp ellenkezőleg túl sötétek – kevéssé részletgazdagok lehetnek. Szerencsére a legtöbb kamera lehetőséget nyújt több fénymérési mód használatára is, ha a gép intelligenciája kevésnek bizonyulna.

Szelektív vagy részleges fénymérés

Ebben a fénymérési módban a fényképezőgép csak a kereső középpontja körüli, nagyságrendileg 10%-os felületet használja a fénymennyiség megállapítására. Amennyiben ez a felület csak az 1-5% akkor ezt a technikát spot fénymérésnek szokták hívni.

Középre súlyozott fénymérés

Ez a módszer a kiértékelő fényméréshez hasonlóan a kereső teljes felületét használja a fénymennyiség méréséhez, azonban a középpontban mért értékek nagyobb (60-80%) súllyal számítanak, vagyis inkább a kép közepének fényessége fog számítani a beéllításoknál és a széle kevésbé.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374