Ferde horizont kiegyenesítése – Gimp lépésről lépésre

Mindig, mindenki készít ferde képeket – szerintem még azok is, akiknek van ilyenjük, csak a többiek sűrűbben. Az ilyen képek kijavítását, vagyis a horizont kiegyenesítését pár egyszerű lépésben megtehetjük GIMP segítségével.

Első lépés

Először is meg kell mérnünk, hogy mekkora szögben is dől a horizont a képen. Ehhez válasszuk ki a kis körző alakú mérő eszközt az eszköztárról.

Ezek után az eszközzel kattintsunk a horizonton, majd az egér gombját lenyomva tartva húzzunk egy vonalat a horizontra, vagy egyéb – a valóságban – vízszintes részre. A kép első részén található információs sávban megtaláljuk, hogy hány fokos szögben van a képünk elforgatva. Ez jelen esetben 3,01 fok. Ezt az értéket jól jegyezzük meg.

Második lépés

Most válasszuk ki a menüből a Réteg > Átalakítás > Tetszőleges forgatás menüpontot.

Az ezek után megjelenő párbeszédablakba írjuk be a mérőeszközzel mért szöget és kattintsunk az Forgatás gombra.

Harmadik lépés

Most már nincs más hátra, mint a felesleges részeket a vágó eszköz segítségével levágni a képről és kész is kép precízen beforgatott vízszintes horizonttal.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351