Infrás vakukioldó házilag (Prototípus) – Házi fotóstúdió

Komoly ember nem használja a beépített vakut, mivel lapos, vörösszemes képet lehet csak készíteni vele, amivel utána csak a baj van. Azért egy dologra mégiscsak használható, hogy kioldja a másik vakut a villanásával. Igen ám, de ilyenkor az ő fénye is rajta lesz a képen, ami nem baj ha deríteni akarunk vele, de baj, ha mondjuk egy kemény oldalról világított portrét akarunk csinálni. Ilyenkor a legegyszerűbb módszer, ha áttereljük a vaku fényét az infravörös tartományba, amit a slave vaku érzékel, de a képen nem látszik.

A következő egyszerű eszköz, kis változtatással bármilyen tükörreflexes fényképezőgéppel működik. (Ha egy kompakt géppel szeretnénk kipróbálni a kisvakus világítás trükkjeit, még egyszerűbb dolgunk van, hiszen a rögzítést egyszerűen megoldhatjuk egy csík szigetelő szalag segítségével.)

Hozzávalók:

  • egy kis darab kiégett (napfényben tíz másodpercig exponált) film
  • egy kevés habkarton (kapható minden dekorboltban)
  • egy kis tépőzár (leszerelhető régi sportcípőről, vagy barkácsboltban is kapható:)
  • fekete szigetelő szalag  (a fotós legjobb barátja a csipesz után, mindig legyen nálad)
  • lyukasztó, olló, szike
  • katonai varrógép (népies nevén tűzőgép a tépőzár rögzítéséhez
A kész termék

Első lépésként vágj ki egy kb. 1cm széles csíkot a filmből és hajtsd össze háromrét, hogy egy kb. 1x1cm-es négyzetet kapj. Vágj le egy csík szigetelő szalagot és lyukaszd ki a  közepét, majd ragaszd rá a filmet. (Ennél a pontnál a kompakt gép tulajdosok meg is állhatnak és a szigszalaggal rögzthetik a vakura a készséget.)

Most jön a nehéz része, le kell mérned, hogy a habkarton keresztednek milyen hosszú kell legyen a két szára, hogy összeérjen a beépített vaku hátán és a tépőzárral rögzíteni lehessen. Ezek után ki kell vágni a keresztet, a közepébe metszeni egy lyulat és a lyukra ráragasztani az előre elkészített szigetelő szalagos filmet, majd a két végére a katonai varrógéppel rögzíteni a tépőzárat. Nagyon figyelj, hogy a tépőzár két különböző elemét a kereszt két különböző oldalára (színe/visszája) rögzítsd, különben Mőbiusz szalagot kapsz:-)

A vakura rögzítve
Fontos, ha tök sötétek lesznek a képek amit így csinálsz, olvasd el a Canon beépített vaku trükkjeiről szóló bejegyzést

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381