Ingyenes RAW konverter programok

dcRaw

Minden szabad szoftveres RAW konverterek Ősatyja. Egy rövid mintegy 8000 forráskódsorból álló, igen nagy tudású parancssoros RAW konverter, mely az írója szerint jobb eredményt produkál a gyári RAW konvertereknél is. A legtöbb ingyenes RAW konverter erre az alkalmazásra épül.

Raw Therapee

A RAW Therapee – melyet Horváth Gábor jegyez – egy Windows és LINUX alatt is működő a dcraw-ra épülő RAW konverter alkalmazás. Több száz fényképezőgép RAW formátumát ismeri és bélyegképek formájában képes a könyvtár tartalmát is megjeleníteni. Tudása nagyjából megegyezik a Canon Digital Photo Professional nevű programjáéval.

UFRAW

Az Unidentified Flying Raw (UFRaw) egy mind GIMP pluginként, mind önállóan futtatható alkalmazás, mely a RAW konverzióhoz a dcRaw-t használja, így több száz féle kamera formátumát tudja kezelni. Van futtatható változata Windows, LINUX, és Mac OS X operációs rendszerhez is.

Rawker

Ez a szerszám, ahogy mottójából is látszik, az egyszerű kezelhetőség jegyében készült. Érdekessége, hogy a konverzióhoz az Apple beépített Quartz könyvtárát vagy a dcRaw-t is képes használni. Csak Mac OS X alatt működik.

RawView

A RawView Javában megírt platformfüggetlen RAW nézegető és konverter program. Futtatható Mac OS X, Linux és Windows operációs rendszeren is.

egjegyzés

Nkikon D3100 fényképező géphez mely ingyenes proramot tudok letőlteni? előre is köszönöm József!

A cikkben szereplő összes program képes kezelni a D3100 raw formátumát, vagyis bármelyik jó lehet. A választás innét már csak ízlés kérdése.

A Canon 550D vel készült raw képeket keskeny lila képként jeéleníti meg az UFRaw és a RawTherapee is. Mikor elkezdik betölteni még homályosan jó a kép de mire betolti keskeny lila lesz belőle. Mit tegyek dincsi ? Van ötleted?

@István: Próbáld meg a legújabbakkal. Elméletileg a dcraw 9.02 már kezeli az 550D RAW fájljait. Ha nem megy várni kell amíg kijönnek az adott programok a megfelelő dcraw-val fordítva.